Аз правя ТЕС – 10 история

Аз правя ТЕС – 10 история

Аз правя ТЕС

10 история

Интервю на Дарина Гаврилова консултант Енергийна психология

с

Ива Костадинова преводач

 

Здравейте!

Днешната ни среща-интервю, в която искам да представя за пореден път какво е да правиш ТЕС в България при българските условия, от българи да се прави ТЕС, с един поглед назад – като резултати, а не напред – като обещания, съм поканила ето това симпатично момиче.

 

Би ли ни се представила коя си ти?

И.К. – Здравейте! Казвам се Ива Костадинова, на 37 години съм и работя като преводач на медицинска литература. Освен това съм майка на две прекрасни момичета.

Ти ли откри ТЕС или ТЕС откри теб? Спомняш ли си кога и как стана това?

И.К. – Да, много добре си спомням! На два пъти ТЕС ме открива. Аз се опитвах така, да го игнорирам, обаче той наново си се връща към мен. Първият път е бил преди около десет години, когато бях бременна за първи път. Тогава ми попадна книгата на Иван Петърнишки за ТЕС и… кучето ми я надъвка преди да успея да я прочета.

Д. – Много ученолюбиво куче!

И.К. – Но след това я прочетох старателно и я оставих на едно рафтче и там си отлежа пет години без практически нищо да направя по нея.

Д. – Уви, това е много често срещана ситуация!

И.К. – Да! И четири години по-късно, когато бях бременна за втори път, наново ТЕС ме откри! Една приятелка ми се обади и ми каза: „Знаеш ли, точно утре има някакво събитие за отработване на травмите от раждането!” Аз явно ѝ се бях оплакала, че много тежко съм изживяла първото раждане и сега всички травми наново ми се появяват и ми пречат, и въобще нямам представа как ще успея да родя втори път. И така. На следващия ден без изобщо да знам къде отивам и какво ще ми се случва се озовах на едно събитие на Мая Сидерова…

Д. – С нея имаме интервю!

И.К. –… и около три часа работихме само моята травма от първото раждане и всички аспекти от нея! И слава Богу второто раждане премина без никакъв елемент на травматични спомени! И така ТЕС два пъти си идваше при мен без аз да полагам усилия.

Д. – Ъ-хъм! Хубава среща се е получила макар и така, по този начин. Но и моят опит е подобен, ха-ха-ха, не чувам, не чувам, пък накрая ТЕС ме спипа отнякъде!

И.К. – Направо ми се изсипа на главата!

Д. – Да!

В коя област на живота си приложи ТЕС? Ето ти каза във връзка с раждането. Какво още?

И.К. – Ами във времето вече, особено последните години, колкото повече виждам, че ТЕС работи, започнах да използвам Техниката във всякакви области, в които усетя, че има проблем. Много съм работила вече върху темата с раждането, включително стигнах и до моето раждане, защото се оказа, че и там много неща имаше за чистене. Всякакви стресови ситуации. Физически болки. Много силно – някакви хронични болки в гърба и в последно време голям напредък имам и с тях. Въобще във всякакви сфери за всякакви психически, емоционални и физически травми работи!

Д. – Ъ-хъм! А по-конкретно, ето така, както ми каза „в гърба”, „раждане”?

И.К. – За друга конкретна ситуация!?

Д. – Ами да! Примерно дали във взаимоотношение с хора, в работа, предизвикателства… От този сорт неща –  за спорт примерно, за хобита.

И.К. – Ми не ми хрумва конкретна ситуация. Значи вече толкова много ситуации съм работила! Имаше някакъв… да, сещам се за някакъв проблем –  с „даването и получаването”. Започнах да усещам как по-дълбоко в рода се получава едно заключване и редуване – един дава, друг получава; един дава, друг получава; и аз съм в ролята на даващия. И вече така, взе да ми идва в повече това постоянно да давам, давам, давам! И доста поработих сама (в случая си поработих сама) в къщи с ТЕС. Много плаках, много травми видях назад във времето, много товар, който не е мой и мисля, че сега започнах да влизам, след като много усърдно, така, го поотработих, вече влизам в някакъв баланс, в който се научавам и да получавам освен да давам. Преди това просто не можех да получавам!

Д. – Чудесно!

И.К. – Да!

Д. – Чудесно, радвам се!

Какво се промени за теб, ето казваш баланс, какво постигна още и как другите отразиха това? Забелязала ли си?

И.К. – Ммммммм! Как другите го отразиха? Ами аз виждам за себе си голямата промяна! Спирам да работя типажи, поведение, които не са мои. Тоест, спирам да играя роли, които всъщност някой ми е вкарал някъде във времето в главата, и те всъщност наистина не са мои. Другите го усещат не винаги приятно, защото когато почнеш да се променяш и да отстояваш себе си и разбираш, че някой модел не е твой, не винаги за другите това е най-приятно, нали – отведнъж промените не се приемат толкова леко! Аааа, но започнаха да приемат, че всъщност това съм аз! В отношенията мисля, че работейки примерно травмата от моето раждане, това доста помогна на взаимоотношенията с майка ми. И сега някак си доста по-безпроблемни, по-чисти са отношенията. По-малко обвинения има от моя страна към нея! Мисля че се отразява добре и на околните.

Д. – Майка ти забелязва ли това?

И.К. – Ми не съм я питала дали забелязва!

Д. – Не е споменавала?

И.К. – Не е споменавала!

Д. – Но усеща, че взаимоотношенията ви са по-добри, по-спокойни?

И.К. – Ами надявам се да го усеща! Аз го усещам, че е така.

Д. – Мамо, кажи моля! Чакаме с нетърпение да чуем!

И.К. – Ха-ха-ха!

Как биха изглеждали според теб нещата, ако не беше направила тази крачка към прилагането на ТЕС в своя живот?

И.К. – Ами щях най-неосъзнато да си се мяткам от поведение „от травми в травми” в поведения, които не са мои! Щях да играя едни ролеви модели, които са чужди. Нямаше да съм аз.

Д. – Ъ-хъм! Но ти си стигнала все пак до осъзнаването кое е твое, кое не е твое и оттам нататък – крачката да се освободиш от това, което не е твое, за да си остане само твоето?

И.К. – Да! И в моментите, в които усетя, че правя нещо и това всъщност не е моето, да мога да се спра!

Д. – Добре!

Продължаваш ли да работиш с ТЕС и какво още очакваш от нея! Мислила ли си?

И.К. – Продължавам да работя с ТЕС. То наистина е като едни люспи на лук и колкото повече махаш, отдолу изникват нови и нови нива на… те, те са си травми и модели, които могат да се работят. А какво очаквам – очаквам да продължава да ми помага така добре! Ха-ха-ха!

Д. – Добре!

Какво, обобщено, е ТЕС за теб?

И.К. – ТЕС за мен е някакво ново ниво на познанието. Просто отвори ми една огромна врата и съм безкрайно благодарна, че имам един метод, който мога да използвам за всяка сфера от живота си!

Д. – Ето това е най-учудващото обикновено за хората, които тепърва чуват за ТЕС – как така може за всичко да се работи с ТЕС!? Обикновено аз казвам, нали – защото ние работим не с фактите, а с нашето отношение към тях! И когато ние променим отношението си, тогава и фактите се променят. По някакъв странен начин, но се променят! И по този начин, това е моето твърдение, ние пресътворяваме нашата реалност.

И.К. – Да, така се оказва, че като си променим отношението към някакъв проблем, той някак си сам се разрешава! Даже може да изчезне.

Д. – Да! Тоест, не казваме случайни приказки, не го казваме само защото сме го прочели, а защото сме преживели, че наистина Техниката е универсална в този смисъл, че за всякакъв проблем ние може да я включим!

И.К. – Да! Просто трябва по-смело да се експериментира и човек да опитва, за да се убеди сам, че тя работи!

Коя беше ти преди ТЕС и коя си сега, можеш ли да направиш такова рязко разграничение?

И.К. – Ами мога, да, да!

Д. – Слушам! Предполагам, че и нашите зрители ни чакат с интерес да чуят.

И.К. – М, да, ами преди ТЕС животът ми си течеше по течението и наистина нямаше никакво ниво на осъзнатост! Тоест, той просто си течеше – накъдето ме отнесеше, аз натам си ходех. А след ТЕС имам усещането, че нещата повече зависят от мен, че аз създавам реалността. Вече не се просто влача по някакво течение – където то ме отнесе. Мога да спра, мога да разбера, че нещо не е мое, мога да променя посоката, в която вървя. Ми това ми дава едно спокойствие и увереност, че всъщност аз творя реалността.

Д. – И когато ти имаш вече това спокойствие, тази увереност в себе си, какви са резултатите?

И.К. – Какви са резултатите?! Ами резултатите са свързани с един вътрешен мир. Това ми е вътрешното усещане, че каквото и да се случи, аз имам способ, с който мога да остана във вътрешен мир и да разбера защо нещо се опитва да ме изкара от него.

Д. – Много хубаво звучи! Поздравявам те за това постижение!

Би ли искала на свой ред ти да ми зададеш някакъв въпрос свързан с ТЕС?

И.К. – Мммм?!

Д. – Да! Любопитна съм да чуя!

И.К. – Да помисля, ще се сетя все за някакъв въпрос! Има ли ситуация в, която мислиш, че ТЕС не би могъл да ти помогне?

Д. – На мен, конкретно?

И.К. – Да! На теб лично.

Д. – Хъм, а сега де!? Единствено, което ми хрумва да ти кажа е, че не би могъл да ми помогне, ако не го приложа! Защото за толкова много теми съм го употребявала, в толкова много ситуации, в толкова много най-различни моменти, че той даже е станал част от мен този процес, и трудно ми е да разгранича кога го правя и кога не го правя. Кога съм в него, кога съм извън него. Но ако сама си забраня, целенасочено да не го правя, не знам дали и тогава успявам да не го правя! Но да речем хипотетично, че ако много съзнателно се огранича или работя с ТЕС за това да не правя ТЕС – може би тогава! Много ми е ценна, много ми е полезна тази техника, както вече много пъти съм го казвала къде ли не, включително в тези интервюта – тя е в кръвта ми! Вече тя е част от мен. Дори когато съм в някакъв силен афект, нещо в мен сработва и поглежда отстрани и си казва: „Чакай малко сега! Трябва ли ми!? Трябва ли да съм в това нещо!? Да, много съм развълнувана” – примерно. Или: „Много съм ядосана”, „Прекомерно щастлива съм – някаква екзалтирана, добре! И това ще мине!”, „После ще го отработя, ако сега не мога.” – И толкова! И това успяване да имам в съзнанието си страничния наблюдател, който винаги е доста по-мъдър, доста по-спокоен, доста по-знаещ, много ми помага! И той си е там! На някои хора не им трябват такива техники, не им трябва такъв посредник, за да са в тази ситуация, но на мен ми трябваше в моя живот и ето, през Техниката за емоционална свобода и подобни техники, стигнах до това състояние.

И.К. – Благодаря!

Д. – Моля!

Благодаря и на вас, че следите ТЕС-интервютата които съм подела! Имаме още няколко срещи, които предполагам ще са ви много интересни! Следете ги! Следете и сайта jivnali.net на „Моята кауза”, както я наричам, „Живот За На Пред На Ли!?”! Там може да прочетете и да видите още много интересни неща, полезни за вас, ако сте решили да се занимавате с Енергийна психология, с Техника за емоционална свобода и да продължите по един различен начин да се реализирате и с помощта на това знание.

До нови срещи!

Дарина Гаврилова консултант енергийна психология

Ива Костадинова преводач

Споделете вдъхновението си, споделете знанието, споделете тази история!

От бутончетата по-долу.

За да не изпуснете нито една нова публикация абонирайте се за получаване на бюлетин от полето най-долу на страницата!

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика
jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация

Индивидуална консултация

Аз правя ТЕС 

всички интервюта


2 thoughts on “Аз правя ТЕС – 10 история”

  • 1
    Ива Костадинова on 04.02.2019 Отговор

    Между другото в последствие се сетих за толкова конкретни примери как ми е помогнала ТЕС. Сетих се, например, че имам шофьорска книжка от 13 години и не успявах да си преодолея страха да шофирам…работили сме я темата с шофирането…и от 2 месеца карам кола и се чувствам прекрасно, нямам никакви вътрешни бариери. Но чак сега си дадох сметка, че ТЕС има връзка с внезапното изчезване на дългогодишните ми блокажи на тема шофиране. Ето, още нещо, за което да ти бъда благодарна!!!

  • 2

    Чудесен ефект. Благодаря за допълването!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.