Аз правя ТЕС – 8 история

Аз правя ТЕС – 8 история

Аз правя ТЕС

8 история

Интервю на Дарина Гаврилова консултант енергийна психология

с

Владимир Петков театрално искуство

 

Здравейте отново!

Това е поредното ни интервю с още един интересен човек с опит в прилагането на Техника за емоционална свобода, с когото искаме да ви разкажем и да ви покажем, че ТЕС в България е възможен от българи при нашите реални български условия и начин на живот.

Би ли ни се представил кой си ти?

В. П. – Казвам се Владимир Петков. По професия се занимавам с театрално изкуство. Практикувам ТЕС от осем години. Малко повече от осем години!

 

Ти ли откри ТЕС или ТЕС откри теб? Кога и как стана това?

В. П. – Ами вече не си спомням точно. Мисля, че първо видях книгата на Иван Петърнишки на площад „Славейков” (площад в гр. София с открит книжен пазар – бел. Д.) и външното оформление много ме впечатли – на тази жена, която сваля някаква обвивка от себе си! Аз отдавна се интересувам от подобни техники. Преди това съм усвоявал и други. Но взех тази книга. Прочетох я и, вече не помня как, се свързах с Иван Петърнишки и той ми каза, че ще има курс по тази книга в София. Така се записах. Мисля, че това беше вторият курс, който той организираше в София. То беше една събота и неделя. Изискването беше всички да сме чели книгата и да задаваме смислени въпроси по това, което всъщност сме прочели. Изясни ни някои работи. Всъщност курсът беше страшно полезен за мен, за да изчезнат някои съмнения кое как се прави. И тогава си спомням, че веднага след курса (значи това беше на 8 и 9 август 2010 г.) аз седнах в къщи и започнах много упорита работа. Точно както е по книгата – през час или през два часа, чаша вода, минерална, с едно зрънце морска сол! И започнах едно по едно да лекувам своите болежки, от които тогава страдах.

Д. – Тоест, ти си започнал първо от физически проблеми?

В. П. – Абсолютно! Да!

Д. – И всъщност техниката за която ни казваш се нарича „Предизвикателството” , когато през час – чаша вода, зрънце сол и потупване.

В. П. – Да! И тогава удивително беше за мен, че аз почнах с едно-две заболявания и просто всичко като една колода карти се смъкна – изчезнаха и симптомите на другите, да не казвам чак заболявания, но болежки! И то такива, така, сравнително сериозни неща, като… Докторът, офталмологът, ми беше казал, че страдам от глаукома, трябва да слагам едни капки до живот. След две-три седмици ТЕСане, той ми каза: „А!? – ама ма то налягането е нормално! Слагаш ли капките?” – Викам: „Не, не слагам капките!” – И ми казва: „А какво правиш?” – Викам: „Ми едни такива китайски работи” – и той махна пренебрежително с ръка и: „А-ха, да, ясно!”

Д. – Ха-ха! Недостойно да бъде чуто.

В. П. – Недостойно да му се обърне внимание, нали!? И вика: „Ами да, може и да не слагаш капките.” – Питам: „А да продължавам ли да правя тези китайски работи?” – И той вика: „Еми ако искаш си ги прави.”

Така че, след това премахване на симптомите на глаукомата, изчезнаха и… аз в сайта на Иван съм ги описал много подробно, вече и дори съм ги забравил и не си спомням… но примерно оплакване от разширени вени, защото имам разширени вени! Три пъти съм бил опериран и си казах: „Повече няма да се оперирам!” – нали, тези оплаквания. Най-впечатляващото беше за мен, което го споделих и с Иван Петърнишки, веднага след тези две седмици активно ТЕСане, просто от мен излезнаха едни впечатляващи неща, ааа…

Д. – В смисъл?

В. П. – Е ми жълто-зелено-черни…

Д. – А-ха! Чисто материални.

В. П. – Чисто материални, да! Не-не! Не си представям, че някакви такива…

Д. – Не, може да се излезли емоции, може да са излезли странни мисли… Затова те попитах какво излезе от теб!

В. П. – Ами просто да, чисто материални неща! Явно организмът включи някакво автопречистване. Може би от многото минерална вода и сол и задействане на енергиите по всички енергийни канали, защото потупването по точките, това всъщност активира движението на енергията по меридианите…

Д. – Точно така!

В. П. – …която в един момент застоява, блокира някъде и там където блокира се явяват определени заболявания.

Имах и случаи с недобри емоции да премахна с ТЕС. И трябва да ви кажа, че след като вече бях премахнал тези физически оплаквания, емоциите много по-бързо, може би за седмица, изчезваха. Да! Но, както казва самият Иван Петърнишки в тази книга – всичко е до следващия стресов момент! Нали когато имаме някаква стресова ситуация ТЕС не ни гарантира, че ние сме „бронирани здраво в гърдите”, както казва поетът, от тези негативни емоции. Просто трябва да им се противодейства по съответния начин. И да им се отдели съответното внимание. Да не се страхуваме от тях! Да ги приемем, за да може да ги изхвърлим.

Д. – Ъ-хъм! А всъщност аз бих добавила тук, че ние през ТЕС ставаме по-гъвкави – когато има такива негативни ситуации, да ги отработим, да се справим с тях, да не им се „връзваме”, както казваме на по-нормален език. Не се връзваме на всяко дребно, дразнещо, каквото и да е нещенце, ами просто го забелязваме евентуално, и си казваме „мен това не ме касае” и продължаваме нататък да си живеем живота.

В. П. – Да! И ако трябва да отговоря на този въпрос – какво промени в мен ТЕС – ами точно това е! Да посрещам стресовите ситуации, запазвайки абсолютно спокойствие, неизлизайки от нулевата точка. И другите, съответно, всички почнаха: „Ама ти много спокойно посрещаш всички тези неща!”, „Ама това теб не те ли вълнува?”, „Ама как, ти равнодушен ли си!?” – такива въпроси започнаха да задават. Като аз се опитвах да им обяснявам защо посрещам така, без да навлизам много дълбоко в нещата.

Д. – Не всеки е готов да чуе, че правиш „странни китайски работи”.

В. П. – Да! Някъде хвърлям въдицата и виждам кой човек би се заинтересувал от това нещо. И трябва да ви кажа, че особено тогава, в началото, накупих един куп от книгите на Иван!

Д. – Ето защо аз не съм намирала по книжарниците! Ха-ха-ха!

В. П. – Да, може би десетина-петнайсет броя накупих. Те струваха по 10,00 лева тогава. И на всеки, който беше заинтересован от това мое спокойствие, и как веднага след посрещането на негативната информация или стресова емоция аз веднага предприемам действие или нещо което… да, точно действие, тя ситуацията не ме блокира, да ме прави бездействен, а точно предприемам съответно действие, за да се справя с тази ситуация. Но можеш да предприемеш това действие единствено, ако си приел ситуацията в нулевата точка и просто я приемаш такава, каквато е! Да!

В какви други области на живота си ти приложи ТЕС?

Ето каза ни – за здраве, след това си работил за емоционални състояния? Примерно използваш ли я в професията – с колегите? Използваш ли я сред приятелите си? За спорт, за хобита, за каквото и да е друго нещо. Сещаш ли се? Теми, по които да си работил.

В. П. – Не, с колеги и с приятели не съм използвал ТЕС! За вземане на решения.

Д. – С какво ти помогна ТЕС за вземане на решения? Как го правиш? Ето, на хората… Всеки ден сме изправени пред вземането на някакви решения. Независимо съзнателно или не. Някои решения ни се струват по-важни, по-сериозни – като смяна на работа; дали да се омъжи или ожени, съответно, някой; дали да родят дете; кога да го родят; дали да купят жилище; дали да изтеглят кредит. Хиляди сериозни решения ни се налага да вземаме в този живот. Твоите какви бяха?

В. П. – Ами вижте, когато човек изчисти, всички не може, но, да кажем множеството от негативни емоции, когато гледаш постоянно да бъдеш в така наречената  нулева точка, тогава и интуицията заработва много по-силно! И тогава само с едно-две-три ТЕСания относно даден проблем интуицията ти подсказва. ТЕС не може да ти подскаже какво решение да вземеш. Но просто съвременният човек е толкова блокиран, не само от негативни емоции, с хиляди неща, че интуицията му е страшно притъпена! Той вярва на материални неща, на това, което му казват по телевизора, вестниците и т.н. За това първият ми съвет е да спрете да гледате телевизия и да четете вестници, нали! „Ами от къде да събираме информация?” – човек сам си намира откъде и как да събира информация!  Но когато си изчистил повечето негативни емоции, интуицията се отваря и започваш да виждаш и да вземаш решения много по-бързо, много по-лесно.

Д. – И много по-правилно.

В. П. – И много правилни за теб!

Д. – Да, да! С оглед на твоите цели и намерения.

В. П. – Защото няма универсална истина! Няма и универсално решение! Едно решение „дали да изтегля банков кредит” за мен може да е добро, за теб може да е лошо, нали!?

Д. – „От коя банка” и „в кой момент”.

В. П. – Да! Така че всичко е много персонално.

Д. – Въпросът е, че чрез ТЕС ти се освобождаваш от всичко, което те блокира да вземеш оптималното за теб решение.

В. П. – Точно така, да!

Д. – Добре!

Какво се промени за теб, какво постигна и как другите го отразиха?

Ти донякъде ми подсказа, но ако вече целенасочено ми отговаряш на този въпрос, какво още се сещаш?

В. П. – Ами вижте, когато промениш себе си, те и другите започват да те виждат много странно, по друг начин! Почват да те приемат повече… всичко е въпрос на… Въпросът е в теб! Когато ти се освободиш от негативните емоции и си почти винаги усмихнат. Когато вземаш решенията не под давлението на някакви „Защото така трябва!” и „Защото така го изисква ситуацията!” или шефът, или не знам какво, с най-нормални доводи, спокойно, без вкопчване и без пристрастяване. Значи едно от основните неща е, аз не го казвам нито първи, нито последен – през ТЕС, ТЕС е помощно средство да се освободи човек от пристрастяванията си! Неслучайно той помага при алкохолизъм, при наркомании, при всякакъв вид…

Д. – Да, пристрастяване към видове храна, към действия, дори и навици!

В. П. – Към видове храна, да! Когато ти не си пристрастен към много неща, не искам да казвам към всичко, защото всеки си има някакви такива, но въпросът е да намали тези пристрастености. Да, защото ако махнем тези пристрастености, ние ставаме светци – да ходим в Тибет, да се затваряме в една пещера и…

Д. – Няма опасност скоро да станем светци!

В. П. – Да! Но ние живеем в един социум! В един социум, който изисква от нас определено социално поведение. Така че, ние трябва от една страна да бъдем и социално отговорни. Така че, ти трябва да действаш в този живот по някакви социално приемливи правила, които да бъдат в съответствие с твоя морален кодекс. Но, думата ми беше, освобождавайки се от пристрастеностите, оттам нататък вече и хората те приемат по по-приемлив начин. Изведнъж виждаш как почваш да имаш повече приятели или се освобождаваш от някакви приятели, които до сега си…, но после разбираш, че това не са истински приятели, познати. Разделяш се с хора. Идват нови хора в живота ти. И всичко това е нормално, защото ти вече си се, как да го кажа, нормализирал! То е от твоя гледна точка, няма някаква общоприета нормализация.

Д. – И вече не е такава драма да се разделиш с някого. Не е толкова трудно да приемеш някой нов човек в живота си.

В. П. – Точно така!

Д. – Става по-естествено, по-леко, по-приятно става. И това дава допълнително усещане за свобода. Дава живот в твоето лично развитие и движение в пространството, ако щеш!

В. П. – Точно така! Значи това, което съм си записал в тетрадката от лекцията на Иван на първа страница! Какво значи свобода? – това е да бъдеш свободен в избора си! Несвобода – това е да не можеш да направиш избор! Да не знаеш какъв избор да направиш. Или да вземаш избор, който ти е бил посочен. Така че, ти можеш да избираш, имайки тази емоционална свобода, с кого да общуваш/ с кого да не общуваш; от какво да боледуваш/ от какво да не боледуваш! Хъ-хъм!

Д. – Да! Дали и колко. Ха-ха!

В. П. – Ха-ха! В моята практика за тия осем години се убедих, че има доста хора, които избират да бъдат болни от дадено заболяване. И когато им го кажеш това, те се стряскат и казват: „Не, не, не, не е вярно, аз…!” Но после с доводи, нали, те постепенно млъкват, прибират се в себе си и започват, така, да гледат мрачно под вежди. Докато не ги убедиш напълно, че нямат необходимост от тази болест. Това са най-често психосоматичните заболявания. Не казвам, че ТЕС сто процента за всички заболявания е валидна. Има неща, за които, естествено, лекарите, хирурзите, трябва да се намесят!

Д. – Да!

В. П. – Но много от болестите са свързани с нашата емоционална система и там ТЕС помага доста добре.

Д. – Ъ-хъм, благодаря ти!

Как биха изглеждали нещата, ако не беше направил тази крачка към алтернативното и в частност към ТЕС, според теб?

В. П. – Ми, не искам да си помислям как биха изглеждали и какво щях да бъда, ако не бях посегнал към алтернативната медицина, най-грубо казано, и към ТЕС! В този живот няма случайни работи. Те идват в живота ти едно след друго. Различни хора те въвеждат в това нещо. А, как да отговоря!? – ми много просто! – просто щях да бъда много по-малко свободен.

Д. – Ъ-хъм, значи за теб това звучи като основното, водещото!

В. П. – Ами аз още преди да започна да се занимавам с всякакви алтернативни практики имах възможността да обиколя доста по света веднага след демократичните промени у нас. И връщайки се след няколко години, тук бяха много тежки години, все още хората бурно говореха за свобода, братство, равенство, правдини и т.н. Тогава аз се осмелих в едно мое интервю да кажа, че свободата е тук! (сочи главата си – бел. Д.) Свободата не е да си свободен от някого или от нещо. Свободата е тук! И тогава имах доста неприятни реплики и подмятания и т.н. Но в продължение на вече сума ти години, повече от двайсет, се убедих, че наистина свободата е тук (сочи главата си – бел. Д.). И тази свобода в главата си можеш да си я дадеш сам. И никой друг! Само ти – с воля, упоритост и желание! Желанията са тези, които са двигателите на нашия живот. Ако имаме желанието, можем да го постигнем.

Д. – Да, или както се казваше – стига да поискаш, намира се и начин! Ако не искаш – дотам! Няма какво повече!

В. П. – Да! Точно така!

Продължаваш ли да работиш с ТЕС и какво очакваш още от тази техника?

В. П. – Да, продължавам, когато имам необходимост! Най-вече в здравословен план, когато се яви нещо. Защото стигнах до заключението, че това е една базова, много елементарна, проста и достъпна и бързодействаща техника. Очаквания нямам – каквото дойде – това ТЕСам!

Д. – Ха-ха, добре!

В. П. – Ха-ха, да! Да очакваш нещо, значи да предполагаш, че нещо ще ти се случи в живота и то недобро, което трябва да го оправяш! Аз не предполагам, че в живота ми ще се случат недобри неща, затова нямам очаквания. И каквото се случи, това работя с ТЕС.

Д. – Добре, ти си стигнал вече едни висини на своето осъзнаване, които…

В. П. – О, не!

Д. – … да си свободен от очаквания, от предположения и да живееш просто спокойно в настоящето и да посрещаш свободно, каквото дойде!

В. П. – Ами имаме ли друг избор? Да очакваш нещо от дадена ситуация и от даден човек, това ти създава толкова фалшиви представи и очаквания, нагласи, които после и два месеца с ТЕС няма да ми стигне!

Д. – А те после водят разочарования, усещането за предателство, за неслучване на нещата…

В. П. – Да, да!

Д. – … за провал и какви ли не други негативи. Така че, в такъв смисъл напълно приемам!

В. П. – Защо трябва да си причиняваме това!?

Д. – Ха-ха! Но би могъл да очакваш от себе си да научиш още нещо, да си отворен, за да дойде следващото хубаво нещо към теб. Аз мисля, че такива очаквания може да имаме.

В. П. – Да, да! Аз съм отворен! Знам, че с ТЕС и с другите алтернативни практики, които познавам, аз не владея всичко, не съм постигнал някакво съвършенство и затова съм любопитен към най-различни неща, хора. Знам, че всеки човек, когото срещам, е тук в живота ми, за да ми даде някакъв урок. Понякога тези уроци не са лицеприятни, хубави. Но ги посрещам като уроци, които трябва по някакъв начин да ги смеля, да ги, да ги…

Д. – Аз ги наричам – да ги отиграя.

В. П. – Да ги отиграеш или да ги … Как да го кажа? Точно – да ги смеля, да ги интегрирам в себе си. Да!

Д. – Добре!

Какво е ТЕС за теб, ако може да обобщиш? Какво е водещото, най-отличителното за теб в твоя живот ТЕС? Така, както ти възприемаш.

В. П. – ТЕС за мен е една чудесна комбинация от НЛП (Невролингвистично програмиране – бел. Д.) и енергийна медицина, която дава много, много добри резултати! Най-вече в здравословно отношение, защото емоциите също са свързани със здравето.

Д. – Да, за нашето емоционално здраве, психическо здраве, физическо здраве! Защото нещата са свързани. И с менталното ни здраве!

В. П. – И ментално! То, менталното здраве определя физическото, както и физическото влияе върху менталното!

Д. – Те са свързани.

В. П. – Да, това е ТЕС за мен – много добра комбинация от тези две неща, НЛП – Невролингвистично програмиране и енергийната медицина!

Д. – Да, доколкото се работи с енергийните канали…

В. П. – С точки…

Д. – … и точки по тях, да!

В. П. – Това, което ме предизвиква в ТЕС – да пробвам други точки, познавайки енергийните канали, къде се намират определени точки за определени органи. И се получава!

Д. – Да, това е хубавото, че винаги се получава.

В. П. – Получава се.

Д. – А ние сме целите покрити с точки. Просто в системата Техника за емоционална свобода използваме водещите, главните, по главните меридиани, които са лесно достъпни – глава, лице, отпред на тялото и ръцете. Нищо особено, нищо труднодостъпно или кой знае колко сложно за прилагане.

В. П. – Да! Хубавото е, че когато започне човек да експериментира и с други точки, то става като игра, то става като игра, която доставя удоволствие. Защото виждаш веднага (естествено експериментирайки с други точки, не замествайки базовите точки с други, а допълвайки ги с още някои точки) познавайки меридианите и знаейки къде започва, къде свършва един меридиан, къде са по-важните точки и т.н.

Д. – Това е част и от интуицията, което ни казваш – усещането къде да се потупам още, така че да ми стане още по-добре, да стане още по-лесно, и другото е – свободата да експериментирам. Защото ТЕС е много отворена техника. Тя не е такава догматична, точно по протокол и ако не спазиш протокола – няма да стане! Тук винаги става!

В. П. –Да, да, така е!

Д. – Играта е такава и то затова е гениалността на Техниката – хем е проста, хем винаги се получава! Да съкратиш/ да добавиш точки, да промениш фрази, да промениш настройки, да промениш отношение… елементите, както и да ги промениш – пак работи и пак е ТЕС!

В. П. – Да, да!

Д. – На мен за това толкова ми харесва и наистина човек може да се заиграе в това нещо и да си експериментира, колкото иска…

В. П. – Абсолютно!

Д. – … и да види, че пак се получава, като няма вредни реакции, няма вредни резултати,…

В. П. – О, не!

Д. – …  което е от най-хубавите предимства на тази техника.

Можеш ли да кажеш дали преди ТЕС си бил един, а след това си друг? Кой си ти преди и след въвеждането на ТЕС в живота ти?

В. П. – Аз съм един и същи, както и преди. Сега мисля, че съм малко… не малко, доста по-центриран и, да не ви звучи помпозно, но малко по-осъзнат – за себе си, за света около мен. Да, това е!

Д. – Много хубаво, аз не го намирам за помпозно! Всъщност, това е ефект при всички, които прилагат какъв да е подход за себеопознаване. Рано или късно ставаме по-осъзнати.

В. П. – Да!

Д. – Което ни улеснява доста живота. Да, възникват повече въпроси, повече теми за размисъл и за още работа, но пък това е част от удоволствието на живота и от играта „Живот”, а не само от играта „ТЕС”!

В. П. – Да, така е!

Би ли искал ти да ми зададеш някакъв въпрос свързан с ТЕС?

В. П. – Хъм!

Д. – Ха-ха–ха! Какво значи тази усмивка? Ха-ха! Ние от толкова години се знаем, били сме заедно и във форума, и на семинарите на Иван.

В. П. – Да! Ами аз не знам въпрос… Бих ти задал въпроса – какво промени ТЕС в теб и защо реши да се занимаваш професионално с ТЕС. Но спомняйки си един от първите семинари, когато там се запознахме (твоето съществуване, битуване и реакции) и сега, аз намирам огромна разлика!

Д. – Ха-ха!

В. П. – Огромна разлика!!

Д. – Чакай, че започвам да се стряскам каква съм била! Ха-ха-ха!

В. П. – Все едно, че си друг човек! Това само на ТЕС ли се дължи?

Д. – Да!

В. П. – Само на ТЕС?

Д. – Да! Абсолютно само на ТЕС! В смисъл – аз дори и да съм учила Пренареждане на матрицата, тя е „с ТЕС” (пълното име на техниката е Пренареждане на матрицата с ТЕС – бел. Д.)! Защото тя е една… Аз го приемам като подтехника на ТЕС. Може да е „надграждаща”, може да е „разширяваща”… За мен това са подробности, които нямат значение. Но пак е правене на ТЕС, но гледната точка е малко по-различна към обекта на работа. Така че, основно ТЕС!

В. П. – Да! ПЕАТ?

Д. – ПЕАТ също, но не толкова, защото толкова ми е влязла в кръвта ТЕС, толкова ми е вече част от мен, че преди да се замисля, аз вече съм приложила нещо! ПЕАТ, доколкото е много близка (ти знаеш, аз и в друго интервю съм казала, ПЕАТ, това е Първични енергии – активация и трансформация, още една техника от енергийната психология), а Базовият ПЕАТ, той е като ТЕС! Само че ние не потупваме, ние докосваме…

В. П. – Държим точките…

Д. – … точките, да, и включваме допълнително вдишване и издишване. Оттам нататък ДП-2, ДП-4 са по-различни (подтехники в ПЕАТ – бел. Д.), прилагала съм ги и съм страшно доволна! Аз и сега ги употребявам за моите клиенти.

В. П. – Да.

Д. – Понякога и за себе си, но толкова бързо вече става при мен процесът на осъзнаване – от проблем до решение, че не мога и да ти кажа какво правя! Ха-ха-ха! Станало е автоматизъм на справяне.

В. П. – Да! Да, да! Разбирам.

Д. – Да, и понеже пък и много съм работила, вече си имам и своя система, която прилагам най-много за клиентите си. И в един момент се усетих и си казвам – ама аз защо не я използвам за себе си!? Което, ха-ха, изненадах и себе си, ха-ха, и ми стана смешно. И сега, последната година се опитвам за себе си да я прилагам. И там е, бих казала, доста по-лесно и от ТЕС. Но ще дойде време да разкрия и тази моя техника на света! Засега клиентите ми само се ползват от нея. Така че, основно ТЕС!

В. П. – Да!

Д. – Но едни големи пробиви направих и с Дълбокия ПЕАТ! В смисъл, ти беше там, видя ме наистина какви неща се получаваха в процеса на учене и на промяна на личността ми и от това да сме едни и после да станем други е имало взривове, имало е странности.

В. П. – Това е нормално!

Д. – Нормално е, да! – в процеса на изчистване на излишното и изкристализиране на присъщото ни да се случи. Та така!

Владо, за мен беше много ценен този разговор, поредният! Надявам се и за нашите зрители и читателите на сайта ми! Да видят още един човек с интересна професия, с интересен живот, с богат опит, култура, знания, ходил, видял, чел и най-вече опитал и осъзнал какво е за него тази техника, на вид простичка, на вид смешна, на която много хора само заради това се противопоставят, но всъщност много ефективна. И вече от перспективата на дългогодишния ни опит, защото ние общо взето сме от първите, които се знаем, и в България практикуваме Техника за емоционална свобода, да кажем – ето, направихме, постигнахме, резултат има! Вместо, както аз казвам, да обещаваме „светлите бъднини” и очаквайте, нали, как оттам „ще стават чудесата”. Така че, много ти благодаря! И до нови срещи!

В. П. – До нови срещи!

Дарина Гаврилова консултант енергийна психология

Владимир Петков театрално искуство

Споделете вдъхновението си, споделете знанието, споделете тази история!

От бутончетата по-долу.

За да не изпуснете нито една нова публикация абонирайте се а получаване на бюлетин от полето най-долу на страницата!

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика
jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация

Индивидуална консултация

Аз правя ТЕС 

всички интервюта

 


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.