Гей ли съм?

Гей ли съм?

Гей ли съм?

 

Гей ли съм?

Не мога да си харесам момиче. Не съм хомосексуалист, обаче се притеснявам да не стана и съм параноичен и много плашлив на тази тема. Ако някой ми каже нещо свързано с това и съм много тънкообиден. Аз почти по никой признак не съм, нито съм харесвал момче, нито нищо! Просто не мога да си харесам момиче. Отделно от това, примерно прочета клюка от жълта статия, че някой е гей и започвам да ровя. Плаша се да не стана някой такъв. Много съм плашлив на тази тема и много ме гложди отвътре.

Така припряно и забързано тръсва младежкия си страх клиента ми. После продължава, вече насочван от въпросите ми.

Всъщност аз мога да си харесам момиче, но става много рядко. Последната ми връзка беше преди две години, за два месеца, завърши кофти и от тогава не съм си харесал някое момиче за повече от два-три дни. Примерно за ден имам симпатии към някоя и това е! И много, много проблемно ми е! Всичките ми приятели си намират приятелки, а аз не мога да си харесам никоя. Мен ме харесват момичетата, обаче аз към никоя… на повечето не мога да им върна нищо, нищо не изпитвам! И с последната ми приятелка – точно две седмици я харесвах, после нищо не изпитвах.

Уточняваме, какво точно го привлича към дадено момиче.

Визия, основно… Да и разговорите, но… Момичетата, които ме харесват имат визия, обаче нещо ми липсва. И отделно съм параноичен, да не се окаже, че съм „обратен” и сам себе си се плаша много от това. Помня, че още от десет годишен, когато работихме, съм много притеснен от тази тема.

Тук вмъквам накратко, че когато беше дете, клиентът ми се беше изплашил много от гей-порно-видео, любопитствайки под напора на възрастовите промени, и работихме, за да се освободи от стреса си.

Това ми е нещо като болна тема. Започна с един филм. После питах мама и тя ми обясни. Да съм бил на 4-5 годинки. Тогава ми беше все едно, просто научих нещо ново. После, като бях на 10 г., четох някаква статия и оттам започна всичко, за което аз си спомням. Тогава почувствах тежест в гърдите. Много се притесних. Полека лека го докарах до депресия към четвърти клас. Не знам какво беше чувството, но ми беше много гадно цяло лято. Бях много уплашен, имах тежест в гърдите и т.н.

Подготвям го за процеса, който ни предстои с няколко уводни думи, защото междувременно и аз съм внесла промени в подхода си и метода на консултиране, и пристъпваме към работа. И ето, че започват веднага да излизат онези пластове спомени, които ни трябват, за да стигнем до моментите на раждане на кой да е проблем, в случая на неговия „хомосексуален” проблем.

Деца сме, на село, с братовчед и правим някакви простотии.

Дори не влизаме в подробностите, директно чистим спомена. Бързият резултат настъпил веднага е:

Успокоен съм.

Другата базова случка, която излиза е пак на село – тупнали го по „задника”.

Но баба тогава реагира зле, сякаш нещо са ми направили, едва ли не като изнасилване и не ме пускаше да излизам дълго време.

Това е типичен и показателен случай-илюстрация, как децата, а и по-възрастните, реагираме на уплаха на някой близък и от негово име заживяваме неговия страх. Разбира се преодоляваме и това с клиента ми и той се чувства още по-добре. Продължаваме нататък:

Сега изпитвам едно напрежение в гърдите. Все едно нещо съм сгафил, нещо се случва… не знам как да го обясня!?

Това не е проблем, да извадим наяве и освободим причината. Оказва се, че е свързано с мама. Когато сме приключили и с тази стъпка, младежът чувства:

Успокояване.

При следващата стъпка получава и усещането да е:

Благословен.

Много е отпускащо!

Заявява той. Това леко му вдъхва кураж да продължи спокойно да разкрива неочакваните скрити преживявания от миналото си, затова продължаваме.

Основният ми проблем е, че аз докато не си мисля за „това” няма никакъв проблем, но да кажем, че виждам някакво момче, помислям си нещо, да речем как изглежда, и започва едно разнищване, което води до „гейството” и притеснение.

Явно става дума, че самият факт, че мисли за субект от мъжки пол, го кара да се притеснява поради скитите за него, все още, мотиви.

Получава се една гореща вълна и започва самото притеснение.

Добре е, че е наблюдателен за себе си и реакциите си, това помага в работата ни. Междувременно си обясняваме основни положения за явлението хомосексуалност, сравняване на всеки от един пол с всички от неговия пол и други такива. Това увеличава горещите му вълни, затова се възползваме да разкрием, какво точно ги поражда и да се справим с тях. Оказва се, че пак е свързано с друг, с мама. Когато имаме развръзка, той ми казва:

Олекна ми!

Все пак е останало някакво напрежение и то от самата дума „хомосексуалност”, явно натоварена с множество емоции и смисли. Когато се справяме и с тях, младежът вече изпитва:

Щастлив!

Тогава се присеща:

Много ме е страх от тази дума, не знам защо! Даже онзи ден…

И разказва поредната впечатлила го ситуация и казани думи. А мен с неговата реакция.

Като чух това, направо ми спря сърцето!

Говорим си, за хомосексуалността отново, за да разбера как я възприема.

За мен това да стана „хомосексуален” е, като да стана „убиец”. По този начин го виждам. Виждам го като нещо, което в абсолютно никакъв случай не искам са съм! Това ми е най-големия страх, най-голямата неприязън! Не че не приемам хомосексуалните, имам такива познати и се разбираме с тях, готини са, но има и такива между тях, които не са. Обаче аз нямам проблем с тях, а със самото нещо, което изключително много ме плаши.

Повтаря това за пореден път, обсебен от вътрешния си призрак.

Плаши ме някой ден да не стана! Започва едно свиване в гърдите, започва да ми става гадно, параноично, вълни…

Продължава под напора на страховете си, като пренавита пружина. Обръщам му внимание, дали това е говорене по спомен или и сега е така, след вече свършеното?

О, намаляло е! Ако е било на 100% в момента е на 30%.

Да, толкова е силно себевъзприемането по спомен, когато промяната изпреварва говоренето дори! В такива моменти наистина е добра идея да засечем макар и субективните показатели за промяна, заради това, уважаеми практикуващи самостоятелно, не пренебрегвайте оценяването по скалата от 0 до 10! Правете тези моментни снимки на собствената си рецепция и дерзайте в по-добрата за вас посока.

А сега да продължим с  и за клиента ми и неговия конкретен случай на тревоги.

Натъкваме се на понятия като „от дявола”,  но това не ни пречи, напротив изясняват се още страни на процеса по всяване на страх от едно проявление, каквото е хомосексуалността. С поредица от пренамествания, младежът става все по:

Спокоен. Щастлив.

На приливи и отливи според всеки един детайл изникващ в ума му.

Страх, вече да не е свършен факт да съм обратен. Много е гадно чувството! Гадно е да си го мисля, гадно е да си го кажа. Знам, че не съм, но самата мисъл, че мисля че е възможно да съм, ме плаши.

Разбира се, поне за мен, веднага го провокирам да заяви най-големия си страх. И получавам ето това признание-осъзнаване на момчето:

Да заявя „Аз съм гей” толкова ме напрегна, че в кулминацията на напрежението, при самото изричане то спадна. Няма начин! Това изчезва, като изтрито с гумичка. Аз съм хетеросексуален!

Облекчен съм до голяма степен! Освободен съм!

Каня го в една вътрешна прожекция на реакциите на заобикалящия го свят на този факт. В него той преживява утвърждаването му по всякакъв начин, от всеки и всички.

Доволен съм. Изключително щастлив! Удовлетворен съм.

Подпомагам го максимално плътно сетивно да заживее новото си осъзнаване на оригиналната си сексуалност и влечение към женския пол.

Вече освободен и доста по-уверен в хетеросексуалността си обръщаме внимание на неслучващите му се връзки. Това пак провокира нещо в него да трепне по неприятен начин. Отново е свързано с момчета. По-скоро с мъжете, като цяло, и неговата принадлежност към тях. Явно провокациите към половата идентичност на мъжете и вероятността някой между тях да не е такъв, според традиционните ценности, е опорочило доверието му да е част от мъжкото съсловие. Когато се справяме с това негово съмнение и загуба на доверие заявява:

Гордо ми е, много гордо, да съм един от тях сред тях!

Изрича го така тържествено, сякаш е на парад или посветен в някакво голямо тайнство и приет във висше съсловие. Свети от силното си позитивно вълнение!

Чувствам се, като защитен от ангел!

Видимо се наслаждава на това преживяване и емоциите си. Проверявам за пореден път нивата на показателите, които ми е посочил в началото на срещата ни.

Има още тежест в гърдите.

Казва ми и още със самото изричане се сеща:

Пих енергийна напитка и може да е от това. Стяга ме едно такова.

Какво да ви кажа освен онова, което и на него – това може да е опасно, особено за подрастващи. Все пак и при това може и прилагам същите методи от енергийната психология, които и досега. Резултатът е:

Спокойствие и енергия.

Но, мили хора, не всеки ползва тези методи. Не на всеки в момент на негативна реакция на подобни напитки може да помогнем, още повече, ако въздействието им е остро и натрупано с времето, като ефект.

Връщам се към клиента ми и това, което става с него.

Леко ми е вече. Няма параноя. Удовлетворен. Спокоен. Щастлив.

Работим още малко с навика му да реагира зле на идеята „гей”, „хомосексуален”, „обратен“ и че той е това. Промяната за пореден път е толкова бърза, че невронният модел в мозъка има нужда от време и специално внимание, за да настигне осъзнатото през сетивата и душата усещане за промяна и за утвърждаване на новия модел.

Постигаме оптималното в рамките на тази сесия.

Вече не ми е кофти да кажа „аз съм гей”, знам че не съм, но ми е неприятно мъж с женски черти. Това е нещо като недоразумение. Морално не ми харесва. Противоестествено е. Не ми харесва.

Работим с правото му да изпитва, мисли и чувства това.

Не знам дали сте забелязали, но има едно, може и повече, явления в следствие прекомерното демонстриране на хомосексуалността  и правото да си различен в сексуалното си самоопределяне. А то е, че бидейки хетеросексуален си виновен, че си такъв, а не онакъв, че не знаеш, не разбираш, не приемаш, не съпреживяваш и не съчувстваш на хомосексуалните. Че не демонстрираш свободомислието и приемането им, акциите им, мисленето им. Че не действаш видимо в тяхна защита, не говориш на всеослушание про- тях и тяхното различие и т.н. Хетеросексуалността става лошата и дискриминираната и губи правото си да се заяви реципрочно на хомосексуалността. Объркват се правото на свобода на самоопределяне на сексуалността със свободата на словото и човешките права, а те са еднакви за всички независимо от пол, раса, възраст и етническа, религиозна и политическа принадлежност.

Но стига за това! Нека всеки си даде сметка, как се чувства с темата и преработи собствените си призраци-страхове. Тогава няма да се налагат демонстрации и защити, нали така!?

И пак да се върна на конкретния случай от практиката ми и темата хомосексуалност объркала вътрешния свят на клиента ми. Най-накрая той почувства, че е безопасно за него, бидейки хетеросексуален да мисли за хомосексуалност. Че това не го „заразява”, опорочава и променя сексуално. Че дори да му се случи да помисли и почувства нещо подобно, това не го прави различен човек. Просто е човек мислещ и чувстващ още нещо или нещо различно от обичайното за него. Фантазиите не са порок, а начин за проумяване, когато няма опитност, информация, разговори и подкрепа с разбиране.

Към края на сесията, младежът осъзнава още нещо ценно, страхът да не се върне страха. Толкова е болезнено това за него, като период, че е напълно нормално да се притеснява. Справяме се. После се справяме с физическата му реакция на възбуда при представа и спомен за „видяното” и пак обговаряме естеството на реакцията му. Разбира се всичко това на фона на енергийната психология, която неминуемо „смазва острите и запиращи колелцата” на темата, за да може да се постигне необходимата на конкретния клиент яснота и спокойствие. Разбира се излизат още подробности, като погнуса, стягане, сърцебиене, отвращение, напрежение  отнесени към гледка или отнасянето ѝ към него, страхове с неясно име. Едно по едно ги осъзнава и пуска, осъзнава и пуска…

За пореден път съм участник и свидетел на прераждане в мини формат, този път на една съзряваща личност, тепърва оформяща се и силно объркана от реалност поднесена ѝ неадекватно. Но това е! Никой никога не знае, какво точно и как ще забележи в живота си и как ще му реагира. Какви ще са последствията, ако не се справи своевременно и до какво още може да доведе това в живота му и този на близките му. За пореден път съм благодарна, че разполагам с Техниките за емоционална свобода и мога да съдействам и на друг да ги приложи успешно в своя полза.

Сесията ни завършва с усмивка и признанието:

Сега съм много по-спокоен. Все едно съм вдишал дълбоко и съм издишал. Голямо спокойствие! Леко ми е.

Изпращам го с още насоки за самостоятелна работа и уговорката за обратна връзка. Не беше от лесните ми сесии, но съм благодарна, че можах да съм адекватна и полезна на младежа и неговите тинейджърски вълнения.

Надявам се пишейки тази статия да съм полезна на още много родители и деца в понякога обърканата ситуация на полово самоопределяне, като вътрешно усещане, така настойчиво подстрекавано в наши дни. Не знам кому е нужно това, но със сигурност знам, че разстройва крехката психика на и без това натоварените от хиляди психически атаки детски души от реклами, медии, „авторитети” и „приятели”. Надявам се в лицето на енергийната психология да разпознаете ценен инструмент за справяне с излишните тревоги и осъзнаване на истинските си вярвания. Ще съм щастлива да ви съдействам, ако имате нужда, в по-трудните и предизвикателни за вас и децата ви теми.

P.S. Ето какво научих след време от младежа:

Седнах и помислих по фактите, каквито са си и не се притеснявам. Винаги съм  харесвал момичета. Вече нямам притеснение, че не срещам читави момичета. Всичко отмина, струваше си! Дори и да се появи някаква мисъл, правя това, което ми каза и всичко преминава, пак се чувствам горд, като си представя онова (мъж сред мъжете) от сесията и всичко е ОК. Даже говорих с приятели наскоро и се оказа, че не е само при мен това. И те не са си харесвали наскоро момиче. Че повечето са някакви повърхностни. Има изключение от стойностни момичета, но не се срещат често в днешно време.

Говорихме и с по-големи приятели и ми казаха, че точно на тази възраст са преминали през същите вълнения.

Благодаря ти, много ми помогна!

Така се зарадвах да чуя, с каква ведрост и трезвост ми говори за себе си и младежките си вълнения и съждения вече. Че е говорил открито и получил адекватна обратна връзка от подходящите хора. Че сам си е дал простор за порастване и простил факта, че е изпитал страховете си. Благодарение на неговия случай, а и още няколко в практиката ми подобни на неговия, самата аз пораснах докосвайки се до деликатната тема за сексуалната принадлежност. Така мога да съм полезна на още повече от вас в още повече направления на реалността, в която живеем с всичките ѝ предизвикателства.

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика

jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация

 

 


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.