Грубост за разбирателство

Грубост за разбирателство

Грубост за разбирателство

 

Грубостта е отношение и поведение, което никой не харесва, когато са приложени към него. Може да обиди, да нарани, да отблъсне, унижи или потисне. В обичайния случай отблъсква. Може да предизвика и агресивен отговор.

Наблюдавали ли сте собствената си реакция при грубост към вас?

А вие били ли сте груби някога, за нещо, към някого? После как ви отвърнаха? Как се почувствахте след това? Какво направихте?

Спомням си един случай от миналото ми, когато попадайки след изморителен преход в планината и обилно намокряне от студен дъжд в хижата-цел, се случи нещо странно за мен. Да, бях изморена и замръзнала, исках топла вода, почивка и храна. Хижата принципно ги предлагаше, пък и бяха предплатени, следователно очаквани от мен и утешително предвкусвани. Но!… Едва пристъпила прага на хижата заварих навалица от хора в същото положение, а банята заключена, топлата вода ограничена, а хижарят-готвач груб, недодялан, зле организиран, че и стиснат. Лоша комбинация точно за този ден, за този момент, за мен. Разфучах се някъде от края на опашката и се задействах. Открих хижаря, попитах защо банята е заключена, защо няма топла вода, защо, защо, защо… Естествено последваха къде гласни, къде полугласни ругатни, псувни и проклятия, обилно придружени с мърморене, и всякакви цветисти размисли, от негова страна. Каква щедрост само, ама в неправилната посока. Възпитано си замълчах, все пак не исках нищо извънредно, ненормално, неморално или незаконно, нали така!?

Върнах се на опашката да си потраквам със зъбки от студ. Но, изведнъж от някъде се намери ключ, баните бяха отворени, водата пусната, потока от чакащи организиран и опашката бързичко привърши, а от банята заизскачаха щастливи червенобузи туристи. После се напълни и столовата, вдигна се весела глъчка. И аз успях да намеря мястото и порцията си редом със спътниците ми.

Точно тогава, когато прекосявах пространството, лавираща между маси и хора, онзи псуващ сърдитко, вече леко подпийнал, ме спря и покани на неговата маса, само мен. Това ме обърка, но реших да приема поканата. Все пак, предвидливо поканих една приятелка да дойде да ме пази. Ха-ха, сега ми е смешно, като се сетя, какво последва!

Седнах, предпазлива и на тръни, какво би могло да последва.

Хижарят ми предложи напитка, поглади покривката, тропна отривисто по масата, погледна ме право в очите и заяви, че пие за мен!

Ококорих се въпросително.

Последва по-дълго изявление, как той не канел всекиго на масата си, как уважавал възпитаните, преми, директни, хора, които казват каквото мислят, търсят своето, без да са груби. Колко много съм го впечатлила и спечелила уважението му. Как оттук нататък, от каквото и да имам нужда, той е изцяло на мое разположение. (И спази думата си на трезва глава – успях да си изпера дрехи с топла вода, в леген, с препарат, дори да ги изсуша до печките в неговата кухня! Еехеее какъв лукс за онези времена!)

Хлъц! …

Интересен скок от грубост към разбирателсто!

Защо си спомних това, точно днес ли? Защо го споделям с вас?

Защото напоследък ми се навира в очите същата тема, за връзката между грубост и разбирателство, но в нова светлина.

Ето каква е тя през призмата на Енергийната психология.

Когато в сесия стигнем до работа с персонаж, който не сме ние, а приятел, познат, починал, обикновено от негативното ни преживяване се стига до общуване с любов, с уважение, с благодарност, с разбиране или поне неутрално, по-делово, но целящо изясняване на драматични отношения, причините за тях и трансформирането им към по-добро.  Ако има изблик на емоции, то той обичайно е на тъга, гняв, самосъжаление, подобни. И клиентите ми спокойно ги заявяват, но когато имат порив да са груби, цинични, дори жестоки и агресивни, не смеят. Срам и страх, вина и възпитание, ги възпират да са честни пред себе си и мен. Критикът в тях е толкова силен, че натискат спирачките си, с което още повече усилват проблема с който целим да се справим. Изглежда много често бъркаме възпитание с честност, а не бива. Това е още нещо, което има да се преодолее по време на работата ни. Но най-тежко изглежда е проявата на спонтанност без цензура и ограничения, като подчертавам, че става дума за действие само и единствено в полето на представата. Иначе казано в полето на мислите ни, на фантазията ни. Разбира се с наблюдението, воденето и подкрепата на опитен  консултант.

Когато си позволите да сте истински и честни в емоциите си, били те и свръх агресивни, извън всякакви норми на изразяване и поведение, може да установите, колко бързо и щастливо, може да настъпи желания обрат в състоянието ви, отношението ви и реалността ви.

За да ме разберете по-добре, ще ви дам малък и пресен пример.

От месеци се договарям да бъде извършена определена дейност от взаимна полза. Това ме измори, донякъде разочарова и почти отказа. На път бе разваляне на отношения. И ако допреди се опитвах да потупвам себе си по обичайния модел за прилагане на Енергийната психология, то този път директно се взривих във фантазни действия, без никакви ограничения. Бурно, направо стихийно, без задръжки. Изненадващо и за мен самата възникнаха картини на действия, които иначе биха ме потресли, толкова агресивни и неочаквано динамични бяха. И изведнъж получавам новина – започваме! Работата потръгва, но по някое време пак спънки, емоционални избухвания, обвинения, тръшкане, игнориране и какво ли още не. Замълчах си, но в първия свободен момент, пак си позволих да пусна енергията да свърши своето и илюстрира моите емоции в полето на фантазията ми. Пак имаше сцени на агресивен изблик, но този път далеч по-слабо, по-кратко, но все така ефективно в реалността – получих нещо, като извинение, търсене на мир. Изглежда не всякога общуването с внимание и любов дават резултат. Понякога дори против собствените ни ценности, отсрещната страна търси внимание, чрез агресия, уви!

Ето Как грубостта, меко казано, във фантазното доведе до разбирателство в реалността. Бързо, ясно и ползотворно за общото ни дело.

Със сигурност знам и мога да твърдя, за кой ли път, честността, спонтанността, били те и груби, дори агресивни или цинични, са прекия път към освобождаване на вашето стиснато в зъби, юмруци и гърло напрежение и е по-здравословно, и човеколюбиво да ги изразите във фантазията си, отколкото в реалността. Нали помните – за ума няма разлика между видяното в реалността и в представата ви. Той го чете и преживява по един и същ начин и подава същите химични команди към тялото ви. Но по-безопасно за всички е, агресията да бъде изразена и освободена на ниво мисли и представи, отколкото таена и избухваща наяве по неочакван начин в неочакван момент (Спомнете си за масовите убийства в училища в САЩ от някой унижаван ученик).

Другото, което е важно да уточня с този текст е, че както в реалността някой хора са възпитани от тяхната реалност да приравняват обич и внимание с грубост, така да стигнете до тях може да стане само през техния език. В случая на грубостта или агресия в по-голям мащаб. Никак не е приятно, ако сте мил и нежен човек, но ако обичате някого, може да се наложи за момент да забравите възпитанието и деликатността си.

Същото важи и когато общуваме на ниво души в Енергийната психология. Може да се наложи умишлено да сме груби, за да стигне информацията до другата душа, защото това е запечатано в нея, като начин и форма на получаване на внимание и обич. Може само това да е езикът, който разчита и на който общува тя. Това не значи, че не я обичаме или тя нас. Значи само, че е дълбоко запечатано в полето ѝ информация за силна и тясна обвързаност на двете. Ние само използваме този единствен път за комуникация, на който тя реагира адекватно, за да подхванем общуването. Обикновено развръзката е добра, любяща по здрав начин и постепенно променя отпечатъка на модела и го пренася в реалността ни.

В заключение, надявам се, след като прочетохте „Грубост за разбирателство“ вече да имайте куража да рискувате и бъдете спонтанни, дори груби, за да постигнете личната си емоционална свобода, тази в общуването с нечия друга душа и разбирателство в реалността си. Честността в собствения ви свят носи добро, мир и свобода да обичаме истински, дори да минава през огъня на лошото поведение и обноски.

Светли и обични дни ви желая!

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика

jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация

 


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.