Дали самочувствието ти е устойчиво

11. декември 2019 Споделено 0
Дали самочувствието ти е устойчиво

Дали самочувствието ти е устойчиво

 

Дали сте изпадали в ситуацията всеки момент да се съмняване в преценката си, реакциите си, в помислите и целите на хората около вас, в качествата си и самооценката си до такава степен, че и на сън да продължавате с въпросите? Да позная ли? Всъщност, какво да познавам, като непрекъснато чувам въпроса „Дали?”, когато дойдете при мен:

  • дали се справих,
  • дали успях,
  • дали не бъркам,
  • дали съм достатъчно добра,
  • дали не трябваше да премълча,
  • дали можеше…
  • дали, дали, дали!????

Все по-трудно ми става да комуникирам с хората, явно е някакво натрупване с годините. Нямам проблем да водя разговори, но постоянно премислям. Това си го имам отдавна, но сега си го усещам като много голям негатив. Постоянно премислям какво съм казала, как се е възприело от хората, дали правилно съм постъпила, дали правилно и добре съм се изразила, дали правилно са ме разбрали… Това задържане в мислите може да продължи и седмица, зависи за какъв човек става дума. Има случки, които продължавам да си преработвам и с месеци. Постоянно в главата ми са някакви анализи за миналите случки. Вече започнаха да ми казват, че имам постоянно негативно мислене, че губя реална представа за действителността. Аз продължавам да не съм сигурна дали това, което аз си мисля е правилно, или другите, като странични хора, макар да не са в ситуацията, могат да ми кажат по-обективно, как стоят нещата. Но аз продължавам да мисля и да не съм сигурна и след това!

Усещам и някаква мнителност, че не са съвсем искрени хората тогава, когато говоря с тях. Мисля, че е много лесно да кажат едно, а пък да си мислят съвсем различно. И съм по-склонна да мисля, че нещата са изказани по добър начин, но има някакви задни мисли, които са насочени негативно по отношение на мен. Това започва все повече, и повече, и повече да се наслагва и става все по-зле – „Хората ме лъжат и имат някакво негативно отношение към мен“. Чувствам се навсякъде излишна, натрапвам се и дразня хората с присъствието си, досадна съм и или ще излезе, че се изтъквам или, че подценявам даден човек!

Започнах да не спя, преработвайки ситуации, мислите ми вече и там се проектират, в съня. Почнах да пия хапчета да сваля нервността. Но преди месец всяка дума, всяко нещо можеше да ме изкара от равновесие. Човек казва „А” аз си мисля, че е казал „Б”… Трудно стана като комуникация!

Имаше един момент, в който и сега съм убедена, че тогава постъпих правилно, ми заявиха: „Толкова голямо самочувствие ли имаш!?”. Оттам нататък всичко ми тръгна надолу. Все повече и повече се затварям, изобщо не се чувствам уверена в това, което правя, защото до тогава имах някаква увереност. Може да е някаква никаква случка, но за себе си така усетих, че оттогава започнаха да стават зле нещата.

Искам да съм по-спокойна, някак си в следствие на това, се надявам и личният ми живот да потръгне, защото и той е затлачен. Искам да съм щастлива!

И ето така, мили хора, стават понякога проблемите – с една малка думичка  да ти обърнат душата и живота. Заради това има онези хубави поговорки „Език кости няма, но кости троши”, но и „Блага дума железни врата отваря”. Като обърнете поглед назад, сигурно и вие ще се сетите за някоя реплика или дума насочена към вас, или доловена в движение, от която да ви е изтръпнало сърцето, да ви е посърнала душата, да са ви натежали ръцете и замряла крачката. Да са ви разбъркали мислите и „да нямате мира ни деня, ни нощя”. Никак не е приятно! Още по-неприятно е, когато виждате, че нещо в живота ви не върви, но нямате представа защо. А то, някога някой нещо казал, жегнало ви е, уж сте го преодолели, но то работи ли работи от дънцето на душата ви и саботира духа и настроението ви в кое да е начинание, без дори да подозирате защо. Понеже и на мен ми се е случвало, при това не веднъж, знам силата на това „да те върнат от вратата”. Естествено тревогата и объркаността на тази жена ми напомниха за пореден път, колко е важно да се справим с онази слабост в нас, допуснала подобни думи да са като куршуми, да ни убиват или правят много по-слаби при обичайни житейски ситуации. А знаем, че има моменти, когато е особено важно да не поддаваме на чуждите думи, защото наистина могат да ни костват живота.

Пресен пример за мен е, когато видимо болен от онова което лекува другите лекар, именуван „от най-добрите в специалността“, тържествуващ и непреклонен в убедеността си да твърди, че:  „Това няма лечение, така ще е завинаги! Ще видиш!”. Нали знаете какво е ноцебо?! Ако не, то да ви кажа –  ноцебо е внушение с негативен заряд, което изказано от някой авторитет, има силата да ни погуби дори да ни няма нищо. Също като плацебото, но плацебо е с градивно внушение, докато ноцебо с разрушително. Затова, ако има да се пазите от нещо, то е от това, на кого да дадете предимството да е авторитет в живота ви. Аз горещо препоръчвам да сте си самите вие, но това е нещо, което се гради стъпка по стъпка, веднъж изгубено. Заради това, с клиентката ми направихме необходимите крачки към връщане на самочувствието ѝ в нея самата и в собствения ѝ авторитет. Препоръчвам ви и вие да направите същото за себе си. А и да ви напомня друго – бъдете отговорни в говоренето си! Проверете дали не сте претворили личната си болка в куршум за някого, съзнателно или несъзнателно и ако усетите, че го правите, обърнете се към тази болка, потърсете я, намерете я и я изцелете по-скоро! Ако ви е трудно, поканете ме да го направим заедно, защото опитът ми е показал, че „споделеното зло е половин зло, споделеното добро е дваж по-добро” особено в ръцете ми на специалист по енергийна психология.

Сега вижте, как събрахме плодовете от усилието накратко:

Чувствам се жива, има разговори, любов!

Пространство за мен, носещо ми лекота.

Удовлетворена съм.

Сякаш от мен зависи.

Спокойно ми е и едно… близо до щастие.

Свободна съм оттук нататък да имам други спомени, удовлетворена съм.

Подкрепата, да се случват добре нещата, да имам спокойни разговори. В хубаво настроение съм.

Хората ме виждат отново ведра, харесват ме и са спокойни за мен. Удовлетворена съм! Спокойна и щастлива!

Хубаво ми е, сякаш съм получила нещо чакано и важно за мен.

Лекота в комуникацията, хармония.

Спя спокойно и се наспивам, отпочинала съм, леко ми е. Действията ми през деня са по-съзнавани.

Чувствам се освободена, по-уверена, изразявам се спокойно и казвам което трябва, хората са спокойни и комуникират с мен леко, по-отворени сме един към друг, по-лесно ми е да общуваме. Щастлива съм.

Дали се справихме успешно и как изглежда живота в реалността, прочетете в следващите редове:

По-добре съм, особено в деня след консултацията, а и след това. Комуникацията ми е по-добре с всички хора, само с един-двама души имам проблем. Към този един съм мнителна по отношение на почти всичко. Тормозя майка ми с моите приказки и се въздържам, за да не я притеснявам.

А след още една консултация резултатът вече е:

Обаждам се да ти кажа, че ми е по-добре. Тази моя мнителност я няма и съм още по-добре! Чувствам се много спокойна и ти благодаря много. С мама отношенията се възстановиха и не ни се налага да си даваме почивка от общуване. Приятелките ми също са щастливи, защото не ги товаря с моите приказки. Усещам, че преди имаха бариера, натоварвах ги с излияния, а сега си говорим спокойно и нормално. А онзи един – аз като съм спокойна и той е спокоен, и всичко е наред.

Много ти благодаря!

И всичко това бе съпроводено с ведър смях, който още отеква в душата ми.

Наистина е добре да чуя, че усилията, които сме вложили, са дали качествен резултат и са подобрили живота  на онези от вас, които са предприели необходимата грижа за себе си и доброто си психическо състояние. Да не говорим, че когато освободим душата ви от ненужните терзания, се отваря пространство и за преживявания, които носят много по-радостен заряд. А радостта храни живота и му дава сила да расте и се развива успешно – Живот За На Пред На Ли!?

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика
jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация

https://jivnali.net/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.