Денят на психолога

Денят на психолога

Днес е денят на психолога – четвърти април.

Макар да не се числя към утвърдения тип психология, съответно психолози, смея да се числя към онова общество от подпомагащи добрата психическа кондиция услуги, която набира все повече привърженици, наречено енергийна психология, по целия свят, включително и България. Прогресивно течение от практични подходи обединяващо най-добрата опитност избистрена във времето, от източното и западното познание. Съответно консултанти  – практици и обучители, занимаващи се с методите на енергийната психология. 

От къде идва „енергийна“ и защо „психология“?

Да кажа, преди да обясня, че за мен енергийната психология е най-прекрасното хрумване, което стъпка по стъпка се е осъществило благодарение на проблясъците на наши съвременници кинезитерапевти, психиатри, психотерапевти, медици и един рационален инженер, плюс натрупаното знание на изтока, за което ще съм винаги благодарна!

От изтока идва работата с енергийната система на тялото, наречена енергийни меридиани.

Досега стимулирана в конкетни точки наречени аку-точки с
иглотерапия (акопунктура),
загряване (с мопси и вендузи),
натиск  (акупресура),
а напоследък и силно шляпане (пайда-ладжин), вече знаем благодарение на енергийната психология, че е достатъчно едно простичко и леко потупване,
шадящо както физиката, така и психиката ни. А другият момент, за който някои си дават сметка е независимост – може да си го прилагаме сами, безболезненост – не нараняваме целостта или структурата на тялото, незабавно прилагане – не изчакваме ден и час за помощ от специалист и започваме веднага, лекота на изпълнението – само барабаним леко с пръсти, може само да погладим или просто докоснем точките, чистота – няма употреба на препарати (медикаменти, химикали, билки,  други), съвместимост – няма условия пред това да се употребява и съчетава с други видове терапия или с лечение, дори хирургично, удобство – може да потупвате където и да сте, каквото и друго да правите (на работа, докато пътувате, докато се разхождате, в къщи, на улицата, на напрегнат разговор или ако се разконцентрирате в непдходящ момент). А ако успеете да фокусирате добре вниманието си към точките за потупване, то тогава може дори без да тупкате да стимулирате активността в съответните точки. Опитайте и ще видите! Това е важно за хора с нарушена двигателна активност или в по-редките случаи на инвалидност, дори проста физическа, но не и интелектуална заетост (когато ръцете ви са ангажирани с бърсане на прах да речем).

От запада идва работата с мислите и чувствата ни чрез вербализацията (обличането в думи)

на онези преживявания, които ни държат извън състоянието на радостно спокойствие и приемане на реалността, и които изразяваме чрез емоции, физически реакции и мисловни модели.
И тук идва новият елемент – впрягаме енергията заредена в тези емоции, физически реакции и мисловни модели!
Иначе, запознати сте най-малко от филми, какво е един сеанс с психолог – специален начин на обговаряне на преживяване с цел да го осъзнаете под различен ъгъл, което да ви доведе до различна и по-приемлива за вас и другите реакция. Знаете, че са необходими време и навлизане в болезнени спомени. Знаете, че не всякога това помага. Знаете, че имате вътрешна бариера, дори да потърсите такъв вид съдействие. Ако все пак го направите, знаете, че може да се  стигне до невидими прегради и усещане за невъзможност да продължите повече, да се справите напълно,  да разберете или приемете себе си, случващото се или другите повече отколкото сега, че психолога може да не ви допадне и да трябва да започнете всико отначало с някой друг без гаранция, че и той ще ви допадне… Процесът блокира и сякаш няма решение, няма помощ, няма смисъл или надежда. Бррр, колко обезкуражаващо, изтощително и недостатъчно резултатно. Може би просто „не вашето“!?

И ето, най-хубавото!

Енергийната психология съчетава силните страни и на двата подхода

и прави добрите резултатите по-възможни, по-леко, по-бързо, по-трайно, по-независимо от хора и обстоятелства,  по-дискретно доколкото може да работите ефективно и самостоятелно без някой друг да научава интимните ви преживявания, още по-ефективно с консултант, но бързо разбирате дали е вашият или ще го смените, по-скиро разбирате дали това е „вашето“ като подход или не. А има и още много предимства!
За мен най-ценното си остава практичността,  силно изявеният моментален ефект и сравнително лесната усвояемост на материята. Точно към това се е стремял и най-известният автор с най-известната техника от енергийната психология – Техника за емоционална свобода (ТЕС) Гари Крейг. Добре, че го е постигнал, за да можем, всички ние консултанти и клиенти, всички търсещи по-добър начин на живот хора, да се радваме на прекрасния ефект за себе си и близките ни, за всички с които волно или неволно сме свързани, да постигнем онези нива на спокойствие, радост и осъзнатост, които ни правят уверени, щастливи и пълноценни.
Заради всичко това  и аз отбелязвам днешния ден, и поздравявам колегите си, клиентите си и всички останали, които тепърва разбират за наличието на енергийна психология и нейните представители, като мен, консултантите с енергийна психология. Знанието ни и уменията ни, граничещи с изкуство са  ценни, необходими и полезни, трудът ни деликатен и нелек, но много удовлетворителен и аз съм горда  с това!
4 април, денят на психолога
Дарина Гаврилова консултант енергийна психология
*Видео филми за работа с енергийна психология виже от ТУК!
*Повече за методите на енергийната психология прочетете от ТУК!
*Резултати и впечатления на мои клиенти прочетете от ТУК!
*Форми на консултация вижте ТУК!


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.