Техника за емоционална свобода – ТЕС/ EFT история

Техника за емоционална свобода – ТЕС/ EFT история

 Техника за Емоционална Свобода 

 ТЕС/ EFT 

История 

 

Историята на ТЕС/ EFT навярно започва в онзи момент, в който  през 80-те на  д-р  Роджър Калахан му хрумва да проучи древните познания на китайската традиционна медицина за енергийната система на човешкото тяло с нейните меридиани и аку-точки и връзката им с психиката…

 

 

ТЕС навярно се заражда в онзи момент, когато на д-р Роджър Калахан му хрумва...

 

Д-р Калахан е традиционен психотерапевт, практикувал в САЩ. След продължителна терапия на негова пациентка, дала по-късно име на най-известния случай „Мери”, нищо не помагало така, че да се твърди, че има осезаем напредък в дългогодишното й лечение на фобия от вода. Тогава д-р Калахан се сетил да използва наученото от китайците за нейните симптоми и… о чудо, фобията изчезнала…. И така, 30 години по-късно от това паметно начало, Мери се радва на водата, както повечето живи същества, без каквато и да е следа от фобията ѝ.

Това дава начало не само на ТЕС/EFT, но и на Енергийната психология, като нов клон в психотерапията.

Откритието на д-р Калахан се подема от любознателния и последователен в стремежа си да открие лесен, ефективен и бързо даващ резултати подход за справяне с проблеми, инженер по образование  Гари Крейг.

 

Гари Крейг авторът на ТЕС – техника за емоционална свобода, дарил я на човечеството

 

Така през 90-те години, усвоил, експериментирал и систематизирал знанията на д-р Калахан, Гари Крейг създава  ТЕС/EFT , написва наръчник за употреба на ТЕС и го  пуска за безвъзмездно разпространение, с идеалната цел повече хора да научат и да си помогнат сами в справянето с всевъзможните си проблеми не само безплатно, но и дискретно.

Наръчникът по ТЕС/EFT е преведен и познат в България най-вече като ТЕС – техника за емоционална свобода, но и като ТЕО – техника за емоционално освобождение.

Живот За На Пред На Ли!?

Кари Крейг създава школа обучавайки 29-ма последователи, които са подложени на сериозно не само обучение, но и доказване на знанията и терапевтичните им умения под многогодишно наблюдение – супервизия, като се води писмена документация на случаите и защита на подхода им.

В България за ТЕС/EFT започва да се чува 2006 г.

Вече има събрани много научни доказателства за ефекта от прилагането на техниката най-вече от САЩ – родината ѝ, но и от Канада, Австралия, Великобритания и други европейски страни.

Във Великобритания терапията с ТЕС и ПМ се поема от здравната каса, в първообраза ѝ ТМП – терапия на мисловното поле, техниката на д-р Роджър Калахан.

В тези страни техниката се прилага в множество държавни учреждения, болници, затвори, социални заведения, училища, при хуманитарни акции по психическо и физическо възстановяване на пострадали след природни бедствия, терористични атаки и военни действия. Повече може да прочетете за това от ТУК

Към днешна дата все повече сънародници, включително  психолози, психотерапевти, медици и други специалисти от различни професии, учат и прилагат техниката както в професионалната, така и в житейската си практика.

Кратко ръководство за това, как се прави ТЕС.

Техника за емоционална свобода – ТЕС, как се прави

Клип на Гари Крейг за ТЕС „Универсално лечебно средство за самопомощ“ 

Демонстрация на ТЕС с Дарина Гаврилова личен фонд

Книгите за ТЕС излезли на българския пазар до този момент:

Гари Крейг Техника за емоционална свобода. Енциклопедия стъпка по стъпка“

Иван Петърнишки „Техника за емоционална свобода“

Патриша Карингтън „Овладей силата на ТЕС

Ник Ортнър „Изцеление с ТЕС“

Живот За На Пред На Ли!?

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика

jivnali.net

Искам  Индивидуална консултация

 


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.