За ефекта от споделената сесия

За ефекта от споделената сесия

Попитаха ме за ефекта от споделена сесия:

Здравей, Дари. Писала си за ефекта от споделената сесия. Би ли ми обяснила повече.

Да, ще обясня, не само защото  една съфорумка ме пита, но и защото правя различни групи за работа с техниките за емоционална свобода, тренинги с колеги и хора учили техниките, които искат да развият знанията и уменията си в самостоятелната практика на ТЕС и Пренареждане на матрицата с ТЕС, и този въпрос винаги е актуален. Освен това, за да обясня на хората, до които достигат моите публикации и желаят да научат повече за енергийната психология, ползата от работата в група, когато имаме споделена сесия, но евентуално не са запознати с термините синергия, взаимни ползи и други, за които ще прочетете днес в тази публикация или друга моя публикация.

И така, ефектът в споделена сесия е заради т.н. синергия, където 1+1=3, обяснено най-кратко. Математически нелогично, това уравнение ни показва, че ефектът от съвместна работа е много повече от обичайно очакваното в самостоятелна работа. Получава се така, защото се оформя силно информационно/ морфично поле.

Тук е мястото да споделя и още една интересна и полезна информация. Всяко нещо, каквото и да е то, си има така нареченото морфично поле. От най-малката физическа частица, през всяка клетка, орган, система в тялото, човек, общност (от семейство, през град, държава, континент, до цялото население на планетата;  професионална общност, етническа общност, религиозна общност или коя да е друга, на къкъвто и да е принцип организирана общност; животинска общност, растителна общност и т.н.) до  планети, космически системи, вселени… Това е  информационна аура със собствено трептене и живот, собствена енергия около всяко нещо, живо или неживо. А всяко морфично поле е част от по-голямо морфично поле, а то от друго. Като матрьошка, до безкрай. И всичко е свързано с всичко, без изключение. Независимо дали го осъзнаваме или не. В такъв смисъл и всичко е едно…, но влизаме в друга много сериозна и интересна тема.

И така, събирането на няколко морфични полета (на участниците в споделена сесия) води до ефект все едно имаме увеличение под лупа. Енергията на всяко едно присъствие, мисъл, емоция, на всеки един участник в групова работа  се  обединява и сякаш сгъстява, а това я прави по-голяма, по-фокусирана и по-мощна. Ако има една водеща идея, това още повече усилва енергийния фокус и присъствие на идеята. Точно това е нещото, което подпомага много процеса и заради него ефектът от работа в група/ споделена сесия е много по-голям както за отделния участник, така и за всички участници.

И още нещо любопитно за тези морфични полета. Когато проблемът, върху който има фокус, се усилва е много по-лесно да се проумее, съответно освободи. Също, като да имате ясна цел. Представете си да искате да хванете риба с мрежа. Едно е да хвърляте мрежата на посоки и евентуално да имате късмета да хванете нещо, друго е да видите точно къде е рибата, да метнете точно там мрежата и да хванете точно тази риба, нали!? Същото се получава и с темата за работа в споделена сесия в група. Дори и да става дума само за двама, да речем аз и клиента в индивидуална консултация, това вече усилва полето и процесът е по-наситен, по-фокусиран и по-лесен, съответно по-резултатен, отколкото в самостоятелна работа. Но дори и да са просто две приятелки, които искат да работят заедно, пак е по-добре от сам, защото отстрани се виждат повече неща или по по-различен начин, има обратна връзка, а и се получава нещо като игра с топка – подаване-отиграване. Както и когато работим в голяма група. Имаме обща тема и всеки иска да се справи с нея, за да подобри живота си. Един ще сподели своя аспект по темата, втори неговия  аспект по темата, трети, трети аспект по темата. Така темата бива обхваната от максимално много переспективи, съответно по-добре освободена от негативно съдържание. Това прави работата определено по-резултатна. Но! Дори и да няма обща за всички тема, самият факт, че са обединени морфичните полета на няколко човека, ги поставя в състояние на резонанс и когато някой работи по дадена тема важна за него, то всеки един, който има същата тема, независимо дали я осъзнава или не, получава ефект в посока справяне, само защото другия в групата е работил по темата и се е справил.

Винаги е много забавно, когато сме се събрали  за ТЕС-седянка например, с една водеща тема, и междувременно повечето или всички участници в групата, започнат да докладват още напълно еднакви или сродни проблеми, със сродни или напълно същите детайли до удивително еднакви подробности. Освен радост от откритието, че „я и ти като мен“, се усеща голяма съпричастност. Получава се едно много пълноценно сътрудничество, разбиране, взоимопомощ, и най-важното, справяне! Това е ясно забележимо в повечето случаи, при това или веднага, или по-нататък във времето и е много хубаво и отблагодаряващо.

Друг „страничен ефект“ или ако искате „бонус“, в по-голям мащаб, когато говорим за морфични полета е, че понеже морфичното поле на всеки един е част от общото морфично поле на по-голяма система, когато единицата, човек или малка социална група, се справи с даден проблем, то ефект има за всички хора с подобен проблем (да се разпрострем само върху човешката общност, макар това да се отразява на абсолютно всяка друга!). Представяте ли си го? Аз чистя мой проблем, което се отразява на групата с която работим заедно  От там на моето семейство,  приятелски кръг или коя да е общност от която съм част. Същото е съответно е за семействата и другите социални общности на всеки един  участник в групата.  Тяхното подобрение се отразява на техните семейства или професионална общност. От там на града, като социална общност, което води до повлияване на държавата, като общност, съответно на няколко обединени държави в тяхната общност и накрая до всички хора по земята… до където може да стигне. (Ами ако погледнем в пълнота!? Ефектът се разпростира върху икономиката, политиката, образованието, природата… всичко! Без изключение.)

Ето един кратък филм, който преведох за българската аудитория, в който е забалежим точно този ефект.

Ето това е ефектът от споделената сесия !

Звучи много вдъхновяващо нали!? Да знаеш, че когато решиш свой проблем, всъщност си допринесъл за благото на много хора.

А ето и още един пряк ефект и толкова логичен! Например, когато мама е щастлива, защото се е справила с усещането за умора, да речем, тя става по-жизнерадостна и енергична. Тогава има повече сила да обърне по адекватен начин внимание на детето си, мъжа си, родителите си, приятелите си,  работата… И какво става? Детето е по-спокойно, сигурно и щастливо, по-здраво. Започва да се държи по различен и по-добър начин с другите деца или възрастни в неговата, различна от семейството, общност. Така става и със съпруга, с родителите, с приятелите, с колегите. Те от своя страна се чувстват по-удовлетворени, доволни и радостни от общуването или работата с такава жена, което  допринася също да общуват или работят по-добре, което пък носи ползи  на всеки един човек по веригата, с когото те са свързани. Ефектът е точно като вълната образувана от цопнал в езеро камък! Та ето още един такъв ефект тип бонус, за общността от която сме част.

В този разказ по реален случай с мой клиент, е  илюстрирано точно това. Ще видите трансформацията първо от негатив към негатив, а след това от позитив в позитив, във връзката между членовете на едно семейство.

Благодаря на диабета

На мен много ми харесва да знам и чувствам, че не само лошото влияе от един към всички, но и доброто и, че аз допринасям за това, дори само като работя със самата себе си, за справяне с моите проблеми.

А вие? Искате ли да сте част от този ефект?

Ооо, да, някой смятат, че е егоистично да мислят само за себе си или, ако детето е болно, първо да мислят за себе си. Още ли мислите така след прочетеното?

Ще се радвам да коментирате!

Ако и вие искате да ме попитате нещо, направете го, ще отговоря и на вас.

Дарина Гаврилова консултант енергийна психология

Не спирайте да тупкате, ако само това ви дели от целта ви!

Живот За На Пред На Ли!?


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.