Какво е Травма накратко

Какво е Травма накратко

Какво е Травма накратко

Травма, накратко, е термин който използваме в Енергийната психология, а оказва се малцина разбират напълно.

Травмата е ефект произведен върху психиката, физиката и интелекта ни при наличието на три компонента едновременно:

1. Изненада/ неочаквано/ неподозирано – нещо става
2. Не знаем как да реагираме/ нямаме ресурс да отиграем ставащото
3. Чувстваме се „сам със себе си“/ изолирани в преживяването – физически, психически, интелектуално сами.

Обикновено изпитваме – замръзване/ вцепеняване/ шок/ вдървяване/ „умиране“ . Такова е физическото, интелектуалното и психическото ни усещане в момента на Травмата.

Всеки път, когато сме в ситуация, която ни напомня по някакъв начин Травмата, ние реагираме по същия начин напълно автоматично/несъзнателно и този автоматизъм сякаш е по-силен от нас и неподвластен на волята, желанието, намерението ни. Това не значи , че не може да бъде изцелен!!! Този сайт е посветен именно на изцеляването на осъзнавани и неосъзнавани травми.

Друг вариант за създаване на Травма е

непрекъснато повтарящо се събитие, заради което преживяваме:
1. Изненада/ неочаквано/ неподозирано –нещо става
2. Не знаем как да реагираме/ нямаме ресурс да отиграем ставащото
3. Чувстваме се „сам със себе си“/ изолирани в преживяването – физически, психически, интелектуално сами.

А това я затвърждава и разширява, хронифицира!

Травмата може да възникне дори така:

1. Изненадан – не се отмива шампуанът
2. Не знам как да се справя с това, досега не ми се е случвало и нямам опитност
3. Сам съм, не виждам, няма с кого да споделя, няма кой да ми помогне/ обясни какво се случва = див, безпомощен рев, на животно хванато в капан без измъкване, психически замръзва в неведението си за ставащото.

Може да се предположи,

доколкото видеото показва само момента на къпане, че всеки път, при къпане,/ ползване на миещо средство/ моменти на мокрене/ миене на очи/ гол по гащета/ на плаж/ душ-автомат и т.н. ще му напомнят Травмата и ще го карат да ги избягва дори само при идеята да му се случат. Раазбира се необходимо е да посоча, че зависи с какво точно е свързал Травмата напълно несъзнателно по време на случването ѝ конкретния индивид!  
Същото става при катастрофа; изнасилване; бебето се събужда, а мама не е там; спъвам се и се протягам да хвана парапета, а такъв няма; оставят ме в болница сам, а съм само на 4 години; и много подобни, могат да ни се случат по всяко време на живота ни и породят Травма.

Важно да се знае!

Травмата може да е напълно забравена, но това не я обезсилва като фактор във формирането на живота ни, действията ни, реакциите ни, здравето ни. Колкото по-дълго една Травма е стояла неразкрита и неизцелена, толкова по-вероятно е проблемите ни свързани и произтичащи от нея да са доста сериозни и изискващи повече усилия и време за справяне.

  1. Важното е, че можем да се справим напълно или частично с Травама или веднага след момента на получаване, ако знаем поне един метод, или на по-късен етап и с помощтта на консултант, но можем – Живот За На Пред На Ли!?
    Доказателства за това и още много случай от реалността и практиката ми прочетете от ТУК!
  2.  Важно е да уточня и, че може да не се получи Травма, ако тя веднага след  времето на случване на събитието човекът осъзнае, приеме и освободи стреса от душата и тялото си.
  3. Важно е да знаем, че при едни и същи обстоятелства един може да получи Травма, друг не. Това зависи от съчетанието на множество фактори важещи за конкретния индивид, моментното състояние на психика, физика, интелект.
  4. Травма може да се случи за стотни от секундата, за минути, за часове, но и за години времетраене на стреса, но все е травма.
  5. Травмите могат теоретично да бъдат делени на големи и малки, но когато си в Травма усещането е напълно индивидуално като сила на преживяване и в такъв смисъл несравнимо. Всяка травма заслужава зачитане и внимание. Никога не знаем какви ще са последствията за индивида и неговото индивидуално изживяване, докато не видим резултатите в живота му.  За пример виж това видео

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика
jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.