Кожен проблем, екзема

Кожен проблем, екзема

Кожен проблем, екзема

 

Имам кожен проблем на крака. Стана нещо като екзема. Получи се в следствие на падане с колело в началото на есента. Похлупих се с колелото върху един камък и се нарани подбедрицата ми. Там имах рана, която беше доста уплътнена. Възпали се. Пих антибиотици. Мина ми, обаче отгоре започнах да го чеша. Това някак се разрасна и стана като екзема. Доста е голямо и доста сериозно. Вече е по-скоро кожен проблем, с уплътняване на мястото, със сърбеж. Не ме сърби постоянно, обаче като го почеша… Няма нужда да ти обяснявам какво значи, сърбеж!

Пробвах да го лекувам по различни начини. Не се повлиява. Антибиотик. Хомеопатия. С Тета хилинг правих сесия. Но продължава да си седи и всъщност, като пих хомеопатията леко се сви и тръгна да се смалява, но се премести напред и нагоре и всъщност пак започна да се активира и аз спрях да я пия. В момента, като че ли пак, доста се активирало.

Искам да се излекува тази… екзема или, как да го нарека!?

Тук ще вмъкна, както правя с всички клиенти, вероятно и с вас, като дойдете за консултация, че с каквато и тема за справяне да дойдете при мен, има две важни неща, които трябва да уточним още в началото на работата ни. Едното е целта, а другото, че при работа с енергийна психология, тя може да е формулирана само като търсено емоционално състояние!!! Да, може да дойдете с привидно единствено физически проблем, както е в този случай. Може да дойдете с идеята да се справите с осъзнат начин на мислене на ситуация. Може да дойдете и с чисто емоционален проблем за справяне. Но какъвто и да е поводът да се срещнем, той обичайно съдържа и трите компонента, дори да не го съзнавате изцяло. Съответно се работи за промяна на нашето отношение/ трактовка/ реакция спрямо ситуацията, описвана с тези три начина на преживяването ѝ – физически симптоми, начин на мисловна интерпретация и емоционален отклик, като се търси най-вече как ще се чувствате емоционално, когато проблемът е напълно изчезнал, няма го.

Защо е така?

Защото емоциите са първото и последното, което показва липса или наличие на добър баланс между ум, душа и тяло. Когато се погрижим за емоционалния аспект, настъпва промяна в начина на мислене, а успоредно с това или по-нататък във времето, настъпва и физическия ефект (защо е така е друга тема).

Та уточняваме целта ни с клиентката – как иска да се чувства емоционално, когато проблемът ѝ е решен?

Свободна, ми идва да кажа. Да, да! Вече искам да се махне и най-вече, че пробвам различни начини и нищо не работи. Не се подобрява, не се маха, седи си и ме дразни.

Тук вече я подхващам с преценка на всичко съобщено и показателните детайли, важни за разплитане на нейната ситуация. Детайли, които се показват, като стръковете на едни от многото цветя в градина, но са плевели с дълбоки корени и задушаващи прегръдки. Тя прилежно отговаря, и с всеки отговор започва сама да осъзнава още по-добре положението си.

Много… нелепо е думата! Защото беше едно тясно място. Трябваше да направя завойче с колелото и знам, че ще падна, няма как да го взема, да се провра между тия камъни там и просто гледам, как падам и се захлупвам и колелото върху мен, седя и не мога да се измъкна… Добре, че детето беше с мен, че го вдигна! И някакво такова… цялото беше супер нелепо! Да знам, че ще падна, да не спра и да гледам как падам!

Тя ми е отдавнашна клиентка, жизнена и стабилна жена, навлязла в дебрите на алтернативните подходи. Работили сме неведнъж по различни теми. Позволявам си да се пошегувам със ситуацията ѝ и сериозната заявка, че не може да се справи. Разсмива се, вече подразбираща къде е уловката в т.н. проблем. След тази весела минутка директно я увличам в процеса на работа. Още с първата стъпка тя се озовава в предишен живот на конник с щит, после на орел. Там настъпва развръзката и добрия ефект от това.

Чувство на топлота и някаква любов, такава…но не мога да се свържа напълно с чувството.

Продължаваме. Сега се явяват други картини в съзнанието ѝ, други герои и техните емоции. Тук даровете за нея са:

Добре!

Весела.

Мъдра.

Междувременно споменът ѝ започва да се изменя към по-добро. Това явление е доста интересно и много хора не могат да го разберат преди да го преживеят лично. Не е задължително да се случи при всички, защото сме различни, но когато се случи, го осъзнаваме много ясно заедно с добрия предшестващ и последващ ефект. Хората сме така устроени, че да помним предимно негативното, за да можем да се предпазим в живота и оцелеем, поколение след поколение. Заради това пазим белезите на лошото преживяване, да ни подсещат. Когато в енергийната психология работим с тези белези и те изгубят негативния си пълнеж и стойност, съвсем естествено отпада необходимостта да ги помним. Това променя съдържанието на случката или наличието ѝ изцяло, в нашата памет.

Чувствам се благодарна.

Споделя клиентката ми потопена в новото си усещане.

Вече не съм на тясно, карам по-бързо, вятъра усещам. Щастлива съм. Свободна.

Да видиш ти! Вече се чувства свободна. Смеем се.

Да, винаги, като карам колело се чувствам свободна!

Отпаднало е усещането за нараняване, рана. Останало е все още усещане за парене на мястото на крака и за много лек сърбеж.

Това ни отвежда в други скрити картини-символи запазени от миналото и съхраняващи тогавашни непреживени вълнения. Справяме се.

Добре се чувствам. Сякаш няма парене.

Но проверяваме това „сякаш” и то се оказва свързано с лош опит с „пареща тенджера”. Кой ли не е имал такъв, но не всеки го пресъздава в по-късни години и точно по този начин. Справя се.

Защитена се чувствам сега.

Свободна и щастлива.

Нямам усещането за парене, уплътняване, сърбеж или дразнене. Неповлияване на проблема…

Имам едно странно усещане за тежест, мъка ето тук в гърдите…

Обръщаме му необходимото внимание. Оказва се свързано с баба и дядо. Освобождаваме го в няколко стъпки. Клиентката ми осъзнава, че се идентифицира с баба и нейните дори неприятни преживявания, поради чувство на принадлежност. Променяме нездравото в ситуацията. Клиентката ми вече се сдобива с усещане за:

Олекна ми! Но остава нещо, което покрива сърцето ми. Обгръща го като капсула, за да го предпази.

Явно имаше следа от страх, да не изпита отново онази мъка и тежест, които баба е изпитвала, а тя от нейно име.

Добре е.

Прозява се, отпуснала напрежението от дълго пазено напрежение на защита. Нали знаете за този ефект при работа с енергийната психология!?

Пак проверяваме какво се случва сега във вътрешен план. Тя открива и:

Леко стягане, като болка отново в сърцето, като бодил.

Облекчаваме го.

Добре съм.

Уморих се!

Усмихва се леко виновно. Но за мен това е белег за съпротива да излезе още нещо излишно потиснато в душата ѝ. Оказвам се права. Справяме се и тя изпитва:

Свобода и спокойствие. Но…

Излизат други случки. Това води до още почистване на миналото и още свобода за нея. Още дълбоки прозевки на отпускане. Нови добри усещания.

Подкрепена, спокойна, обичана.

Ох, изтощена съм!

Не всеки усеща това в работата ни, но се случва. Обикновено обръщам внимание на това, защото и то е част от процеса и може да е съпротива да бъде изчистен скрит проблем. Да, така се оказва за пореден път, но когато тя пуска скритото ефектът е доста добър.

Енергия получавам, като тръпки. Топлина. Приятно ми е. Направо мога да заспя!

След това приятно отвличане я каня да обърне внимание отново на крака си.

Като че ли е здрав. Странно. Хем ми харесва, хем…

Това колебание не е приемливо за мен, като резултат. Затова продължаваме работата. Все пак търсим стабилен резултат, нали така!? Не след дълго тя вече се усеща

Здрава съм. Кракът е добре, здрав. Свиква с новото.

Даваме възможност на крака да запамети новото, но чистим и пречките това да се случи, защото има такива. Това тя отбелязва с:

Добре се чувства кракът. Супер е, много е хубаво. Движи се.

Радостно е.

И изведнъж става интересно, когато я питам, дали и колко свободна се чувства сега, след всичко свършено и освободено. Тя възкликва:

Мога ли да се справя с цялата тази свобода!?

Интересно, нали! Работим и за това, за да стигнем до:

О, знам кога и какво да я правя, супер е!

Усмихва се благо, спокойно и с весело облекчение. Вече няма усещане в себе си за кожен проблем и екзема.  Напротив – здрава, гладка кожа, спокойствие и жизненост.

Това последното ме кара да ви попитам – знаете ли вие какво да правите със свободата си? Въздържате ли да се чувствате истински и напълно свободни от какво да е, защото някъде във вас е скрита заплаха?

А с клиентката ми се договаряме да се чуем след няколко дни, за да видим и във физически план, какво е произтекло от сесията ни. Предполагам и вие сте любопитни да разберете.

Във физически план:

Днес съм добре. Кракът е спокоен.

В началото, когато бе станала раната, имаше нещо твърдо, като набито, което се опитвах да разнасям и тъканта се бе възпалила от моето чесане. Вчера тръгна пак така да изглежда топло мястото и възпалено. Започнах да го мажа с билкова тинктура и още вчера и днес е много по-спокойно, няма го това затопляне, което издава възпаление. Доста по-спокойно е мястото. Ще продължа да го мажа.

В емоционален план:

Като цяло съм добре. Няма го онова стягане в гърдите, което имах и не можех изцяло да си поема въздух. Добре е, че вървят към подобрение нещата!

Но тук се явява темата със спънатите ѝ отношения с партньора.

То там е всъщност целият проблем, защото конфликта вътре в мен продължава и едно си мисля в мен, друго правя отвънка, в реалността и… за това мисля, че не ми се оправя и кракът. По някакъв начин е свързано явно!

От това, че тръгвам нещо да правя, но не го правя и се спирам като…

Осъзнава тя в процеса на разговор.

… като някаква защитна плака, като пластина някаква. Сякаш е там от нещо да ме защитава.

Подканвам я да продължи самостоятелната си работа в тази посока. Давам и да забележи ключовите фрази в изказа си.

Ето виж, ти как ги виждаш нещата и ги чуваш, а аз нямам това възприятие за… не ми прави впечатление. То ми седи пред очите, а аз не го виждам!?

Засмива се откривателски тя.

Разбираме се пак да ми каже какво се случва в самостоятелната ѝ работа, след оказаното съдействие и новите инструкции. Уви, времето често размива подобни ангажименти, но виждайки се по друг повод, разбирам че е поела пътя си, връщайки си увереността да се развива професионално, независима от предишни условности включващи и партньора ѝ. Изглежда превъзходно и това допълва картината на добра промяна, което още повече ме радва.

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика

jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.