Обрат

Обрат

Обрат

 

Обрат, знаете ли какво точно е това, от собствен опит? Имам благословията да съм го преживяла лично в собствения си живот, когато е било в добра посока. Разбира се има и негативни обрати, но кой обича да си спомня това!? Многократно съм била свидетел на положителен обрат след изцеление на негативните обрати в живота и на клиентите ми, които за жалост те някога са преживели. Но, както се казва, дали щяхме да оценим доброто, ако не бяхме изпитали лошото!?

Обрат може да се получи постепенно с натрупването на работа в желаната посока. Обрат може да се прояви и изведнъж, провокиран от някакво събитие. В работата ми, обичайният вариант е комбинация от двете – натрупване на подобрение стъпка по стъпка, на малки обрати докато в някой момент се стигне до по-ярък обрат, бележещ началото на трайната промяна към позитивна нагласа на мислене, емоции и действия. Премината веднъж тази граница, е все по-трудно връщането към болното положение на отношението ни. По-скоро следва надграждане към все по-добро и стабилно отножение към живота.

След предишната ни работна среща, клиентката, чиито случай продължавам да ви представям и днес, ми каза следното:

Преди сякаш основната тема в живота ми е било да се задомя и останалите неща от живота са били прибавки, докато след работата ни се чувствам центрирана. Все едно ми е паднало напрежението – пожелах си нещо хубаво, оставих го да се случва и започнах да живея и другите сфери на живота си. Започнах да си свършвам моите работи, да си живея живота, а не тази тема да е основното нещо, около което да се въртят всичките ми мисли и цялата ми енергия.

Добре звучи, какво ще кажете? А аз се радвам, че това така добре показва, колко качествени резултати могат да се постигнат чрез метода Неврографика, с който преработваме отношението на клиентката ми по темата „създаване на семейство”, която разглеждаме в няколко последователни разказа. Целта е и вие да опознаете този доста млад метод и, като пожелаете да работим заедно, вече да знаете какво може да очаквате, като характерни възможности на този инструмент в практиката ми на консултант.

Тази среща продължи малко по-различно, защото се беше случило нещо извънредно като ситуация, което ме накара да променя плана си за работа но, както винаги, клиента води. Моята роля е вещо и максимално умело да му съдействам в неговия път на справяне.

Темата ми вече не е само семейството, но и аз къде съм, как да живея от тук насетне, как до си подредя живота, какво ново да направя за себе си, за да се чувствам по-добре…

И тогава стана онзи малък обрат в разказа, който доведе до обрат в плана, който… Всъщност, прочетете сами, как се разви процесът и това докъде доведе!

Вече приготвили листа и моливите за рисуване, определяйки в разговор актуалната тема, клиентката ми заявява:

Сетих се, че снощи бившия ми приятел ме изненада, звънейки от чужд телефонен номер, и аз вдигнах, мислейки, че ме търсят от работа (клиентката ми е на отговорна работа, което налага съответната реакция). Започна да ме занимава с обичайните си неща. Съвсем хладнокръвно подходих в ситуацията, но ми остана едно силно дразнене, че изобщо това ми се случи и абсурдността на твърденията му. Много съм раздразнена!

Хубаво е, че метода Неврографика подава доста алгоритми за справяне в различни типични ситуации. А , както и в Енергийната психология, когато едно преживяване, макар и „по-незначително” от основното, щом е по-силно изявено, ще пречи на процеса, ако не му се обърне внимание и даде време, за да бъде освободено веднага. За това смених тактиката и поканих клиентката ми да изхвърли на листа си за рисуване това дразнене, което я държеше вече втори ден. Тя  изля с откровено ожесточение тази тежест на листа  си и сподели, какво става в нея докато преживява това:

Пробожда ме сърцето, ядосана съм, ама не само на него, на себе си съм ядосана!

Добре е да правим разликата, защото това подпомага освобождаването ни от натрупания стрес, както тя успя:

Нещо изтече от мен! Сякаш имаше течност, а сега я няма. Изтече!

Да, така ясни могат и са сензитивните усещания на емоциите ни. Заслушайте се в самите себе си, как описвате преживяване, когато го споделяте с близък човек, ще се изненадате, ако още не сте правили това упражнение.

Дояде ми се месо, винен кебап!

Извика приповдигнато тя, точно като огладнял след тежък труд мъжага.

Сега разбирам, колко много съзидателна енергия от мен е изтичала в неградивна посока. Боже, колко енергия съм имала, не мога да повярвам!

Да, така е, винаги е така! Енергията, която отделяме, за да се предпазим в мир и спокойствие от драми, болка, разочарования, е огромна. Затова, колкото по-бързо се справим с негативно преживяване, толкова по-добре за нас. Може да е неприятно, но ни спестява натрупването на безсилие с всеки ден, месец, година, а с това и обичайния резултат – поболяване. Дали има някой между вас, който още да не е разбрал връзката между натрупаните и неосвободени стресови ситуации и разболяването? Ако има такива, ето, погледнете и прочетете в сайта ми Тук и Тук!

А сега да продължим!

С изпълнение на всеки следващ етап по изграждане на рисунката си по метода Неврографика, клиентката ми маха негативни натрупвания, емоция след емоция, от душата си. Заедно с това и кривите си мисли свързани с тези емоции.

Приповдигнато ми е.

В един момент ми съобщава тя с видимо грейнало лице и усмивка с трапчинки по бузите.

Знаеш ли, сега се сещам и за други хора, които ме дразнят, но вече имам начин да се справя и с това.

Има предвид точно същия начин за справяне, чрез рисуване с НАРИСУВАЙ МИ… и метода Неврографика. Радвам ѝ се, защото така разбирам, че е почувствала силата на работа чрез този подход и вече ни има трайно доверие (на мен и метода).

Най-накрая започвам да използвам енергията си за съзиждане на себе си!

Изненадващо и за мен, изведнъж осъзнава произтеклия обрат в мисленето и действията си тя.

Добре ми е, това ми е достатъчно! Справих се.

Ясно поставя финалната линия, която явно усеща в себе си.

От старо ново – новото ми аз! Аз по нов начин, по-пораснала. Прекрасно се чувствам!

Възклицава, вече спокойна, силна, концентрирана и готова за следващата си смела крачка към лична промяна, клиентка. Каква е тя, ще имате възможност да прочетете в следващия, последен от този цикъл, разказ от практиката ми.

Както обичайно става, такива уж малки и пречкащи се на процеса случки, се оказват решаващи за обрат на цялата история на клиент. Заради това не ги пренебрегвам, а ги следвам. Както винаги, това се отблагодарява на вниманието, което им отделяме заедно с клиентите, които ми се доверяват. Така резултатите са по-сладки, удовлетворяващи и радващи.

Вие пък, имахте възможността отново да станете почти преки участници на поредния обрат в отношението на мой клиент, траен знак и свидетелство за което си остава рисунката, която видяхте в началото на днешния разказ.

За щастливи обрати и още красота в живота ви!

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика

jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация

Първи разказ

Втори Разказ

Трети разказ

това е Четвърти разказ

Пети разказ… Всъщност той е много кратък – Клиентката ми се омъжи  и както завършват приказките „Три дни яли пили и се веселили…“

Бъди честита, мила! За много годиви в семейно щастие и още сбъднати мечти!


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.