Психическо здраве

Психическо здраве

Психическо здраве

 

Психическото здраве е все по-важна тема към днешно време и е добре да ѝ обръщаме равностойно внимание наред с темата ментално и физическо здраве. Едва тогава, когато те са равнопоставени в нашето съзнание и подсъзнание можем да считаме, че сме в баланс, цялостни, устойчиви на всякакви житейски провокации. А едва ли има някой, който да не иска качествен и балансиран живот, в който има енергията си както за физическа активност, така и за ясна мисъл и решения, така и за широко отворена за радост душа.

Заради това днес отново избирам да ви срещна с актуалната към днешна дата тема, но да подходя съвсем практично, че и образователно. За да съм ви в максимална помощ. Текстът е по-дълъг, но надявам се достатъчно ценен за вас и приятелите, с които ще го споделите!

Започвам с едно полезно четиво. От него в прав текст най-накрая разбираме обективната ситуация за психическия резонанс на настоящата тема номер едно ”коронавирус”, която явно или скрито пропълзява през всяка възможна пролука до съзнанието и подсъзнанието ни. Много съм доволна да го прочета, не защото написаното е радостно, а защото ни помага да обхванем проблема с един поглед и се огледаме и разберем ние къде се намираме във всичко това. Горещо ви препоръчвам да прочетете пълния текст!  А сега малка извадка:

– Професоре, а какъв е регистърът на психичните проблеми и страдания, свързани с COVID пандемията?
– Според изследването, психичните проблеми и страдания във връзка и по повод COVID-19 у нас, са различни и са твърде много. Все пак по-важните и по-разпространените от тях са: стрес, тревожност, страхова невроза, мъка на загубата (poena damni), обсесии (суеверия, фобии и мании), хипохондрия, абнормно поведение, безсъние, кошмари, деменция, параноя и шизофрения.
… А депресията- тя от какво произхожда?
– Депресията е другото страшно нещо, то е на второ място по разпространение, но по-опасност е на първите места в класацията, тоест става дума за униполярната депресия, вследствие пандемията. Тя произхожда не само от самото заболяване, но и от мерките срещу нея, от забраните, обедняването, безработицата, рестрикциите, усамотяването и т. н. Има данни за нарастваща тенденция на разпространеност на това страдание, което според прогнозите на Световната здравна организация съвсем скоро ще заеме второто място в списъка на най-големите опасности за здравето на хората…
…- Какъв е при нас процентът на депресираните? Особено сега по време на пандемията той трябва доста да е скочил нагоре или бъркам, професоре?
– Не, не бъркате. Но при нас този процент, вследствие на обстоятелствата, винаги е два-три пъти по-голям – около 15-18%. При едно по-широко тълкуване на критерия за депресираност, и ако имаме предвид пандемията и състоянието на 2,5 милиона бедни, болни и изоставени стари хора – пенсионери у нас, сега този процент може да е доста по-голям: 35-40%. Двама от всеки петима пълнолетни българи е депресиран…

Може би някой от вас вече са изпухтяли тежко: „Пак ли за това!?”. Други са помръкнали: „Нищо ново, ние това и без друго си го знаем, просто сега е още по-зле!”. Възможно е за трети този текст да им светне като мълния и тепърва да осъзнаят сериозността на ситуацията откъм тази житейска страна, валидна за всички ни, и да възкликнат удивено: „Леле, не знаех!”
От които и да сте, сигурно искате да разберете едно и също в този момент:
И какво, като знам това?
Аз бих го преформулирала така:
Как да се възползвам правилно за себе си и близките ми от тази информация, за да си спестим психично отклонение или ако вече имаме някаква степен на проявление на такова, какво да предприема, за да поправя станалото?

Като професионален консултант Енергийна психология и специалист Неврографика, моите много практично ориентирани препоръки са следните (приемете го като полезно упражнение, което винаги може да ви е от полза, но особено сега):

1. На един лист, в колона, впишете отговорите на въпроса – как се чувствам емоционално, заради темата „коронавирус” и всичко произтичащо от това? Например:
– уплашена
– ужасена
– объркана
– ядосана
– досада
– апатична, потисната
– напрегната, изнервена
– безсилна
– тъжна
– паникьосана
– други…

2. Във втора колона впишете отговорите на въпроса – как се чувствам физически, заради темата „коронавирус” и всичко произтичащо от това? Например:
– не мога да спя
– всичко ме сърби
– плача без причина
– разсеяна съм
– напрегната през цялото време, не мога да се отпусна
– припряна, все бързам
– крещя/удрям/чупя/изтървам вещи
– не мога да дишам/ задушавам се/ кашлям
– потя се много
– пада ми доста коса
– стомахът ми все е на топка
– стягане в гърлото, гърдите
– изтръпване на части от тялото или цялото тяло
– замайване
– умора
– вдигам кръвно, сърцебиене
– погнуса/омърсеност/отвращение
– други…

3. В трета колона впишете отговора на въпроса – какви мисли най-често ми минават през главата/ изричам в диалог, заради темата „коронавирус” и всичко произтичащо от това? Например:
– Омръзна ми все това да виждам/чувам!
– Божичко, какво да правя сега?
– Псувня/ругатня към личност/организация/факти
– Пу-пу, да не се случва!
– Няма отърване и мен ще ме стигне!
– Леле, още един!
– Никой не може да се скрие!
– Боже, къде сбърках, какво не направих както трябва?
– Няма да оцелея, ако ме хване!
– Трябва да …
– Фалирах!
– Родителите ми ще умрат, ако…!
– Как да смогна с всичко сега?
– Какво ще стане, ако се разболея, ще оцелея ли/ ако всички вкъщи се разболеем?
– Ще ми стигнат ли парите?
– Побърквам се от ограниченията/ не издържам/ иде ми да…
– Нещо ми става, дали е това, нормално ли е…?
– други…

4. След като сте направили това, ви каня да оцените по скала от 0 (нищо не изпитвам) до 10 (максимално силно изпитвам), колко силни са проявлениета, които записахте и да напишете оценката срещу всяко вписано проявление в трите колони. Например:
– Емоция: уплашена – 8
– Физическо усещане: погнуса – 5
– Повтаряща се мисъл: Пу-пу, да не се случва! – 10

5. Огледайте какво се получи на листа!
– Ако стойностите са под 3, сте сравнително спокойни, добре е да направите нещо за пълно спокойствие.
– Ако стойностите са около 5, необходимо е да се погрижите по-концентрирано за психическото си равновесие по-скоро.
– Ако стойностите са от 6 нагоре, наложително е още сега да започнете грижа за постигане на психическо здраве.

Логично е за онези от вас, които нямат знания или опит да се погрижат при повишени нива на напрегнатост, а и всички, които искат да се чувстват максимално добре, да се запитате:
Какво да направя?
– Към кого да се обърна?
– Какво би ми помогнало? Нали едното са емоции, другото са симптоми, а пък тези мисли е невъзможно да са други при тези обстоятелства, няма как да ги променя!

Сега ще ви съдействам и за това!

Обичайната ни култура е да се обърнем към приятелка и споделим в поверителен или небрежен разговор. Да, това временно успокоява и намества някой мисли. Удачно е за леки състояния на безпокойство и ефектът е сравнително краткотраен, нееднозначен, но винаги е приятно да се оплачеш на дружеско рамо, нали!? Не е достатъчно, да знаете!

Друг вариант е да се обърнем кам психолог, психотерапевт, арт терапевт, хипнотерапевт, сродни, по възможност проверени и доказани специалисти. Тук имате реален шанс за подобрение, но ще ви трябва повече време, като ефектът ще е по-дълготраен, по-ясно забалежим, евентуално ще се справите напълно. Ще имате както емоционален, така и ментален комфорт, евентуално и физически в последствие.

Третият вариант е да се наложи работа с психиатър (за най-тежки форми на психически дисбаланс). Не се притеснявайте да потърсите такъв, защото по-добре живи и временно на медикаменти, отколкото полуживи от психични проблеми и нежизнеспособни, неработоспособни, опасни за себе си и околните, част от мрачната статистика!!!

Четвърти вариант е да се обърнете към алтернативни практики, като:
– арома-, цвето-, звуко- и подобни терапии, двигателни и дихателни практики, билколечение, соли, есенции, кристали, рейки, масажни терапии, семейни констелации, регресия, други.Това са леки варианти, с меко действие, изискващи време за разгръщане на траен ефект и в трите направления – емоции, мислене, физическа симптоматика;
– хомеопатия, акупунктура, други. Подходящи са за леки до тежки състояния, за по-кратък период има ефект и е по-траен до пълен и разгръщащ се във времето, също добри едновременно за емоционален, ментален и физически дисбаланс;
– Енергийна психология – техники за самопомощ (може да работите самостоятелно, самите вие, с тях. Вижте повече ТУК и с помощта на консултант. Ето някой от тях: Техники за емоционална свобода – ТЕС, Пренареждане на матрицата с ТЕС, ТАТ, Лечебни кодове, ЕМДР, Тета лечение, ПЕАТ, други. Подходящи са за леки до по-тежки състояния, но не психиатрични (за тях са по-скоро допълващи), с дълбок, доста бърз и траен ефект едновременно за емоции, физически усещания и повтарящи се мисли).

Тук идва ред за следващите стъпки от вашето упражнение:

6. Прилагане на съответната практика/ грижа колкото е необходимо, за да сте в онова психическо, ментално и физическо благосъстояние, което да оценяване на стойност 0 – 1 за негативни или 9 – 10 за позитивни, по скалата от 0 до 10.

7. Поддържане на психическа хигиена точно както фичическата, а и менталната – ежедневно! Както всеки ден се къпете, миете зъби, обличате чисто, храните редовно, спите, решете, правите гимнастика, почивате, така и се забавлявате, четете, гледате, образовате, занимавате с хоби/ изкуство, посещавате терапия, отделяте време за самопомощ, четене на специализирана литература за «душата», игри, жизнеутвърждаващи духовни/верски/философски практики, благотворителна дейност.

Надявам се тогава да става все по-малък броя хора от лошата статистика! Нека сме повече хората, които да са спокойни, удовлетворени, устремени, жизнени, весели, психически, физически и ментално силни, здрави, ефективни.
Нека променим статистиката в градивна/ положителна! Вярвам, че тогава и здравето на всички ни ще е по-крепко, устойчиво на предизвикателства, а ако все пак поддадем да можем и бързо да се възстановим.

Да сме в цветущо психическо здраве, скъпи хора и отново да сме заедно!

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика

jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.