Смелост и граници

Смелост и граници

Смелост и граници

 

Смелостта е интересно нещо. Свикнали сме да я свързваме с големи героични постъпки, най-често в сражения, на някакъв вид бойно поле. Времето на „трудовия героизъм” свързван с „петилетката за четири години” също попремина, като проява на самоотвержено себераздаване и надскачане на някакви граници. Сега живеем в сравнително кротко време и понеже тук сме в сферата на Енергийната психология, идеята ми е за битките, които се пренасят все повече в полето на собствените ни преживявания на света.

 

Във всяко време е имало личности и моменти с поглед към вътрешните конфликти/ противоречия/битки, но днес има тенденция това да е по-мащабно, по-всекидневно, даже превантивно. Дошло е време, вероятно, да се взрем в себе си, като източник на „вражески” идеи (надявам се поумнели да не водим физически битки с външни врагове) вече по-практично, не само чрез средствата на изкуството. Границите са горе-долу физически наместени, пък и има закони или договори даващи регулацията им. Но какво става с границите във вътрешния ни свят? Има ли място за такива? Те как се уреждат? Етичните норми отговарят ли на вътрешното ни усещане за справедливост, чест, принадлежност? Къде, за кого и как да ги поставим? А как се отстояват? Дали може веднъж налични да ги преместим? Това как ни се отразява на нас? Колко ни коства и какво? Ами на онези, с които общуваме? За чии граници става дума – на нашите или за чуждите? Как разпознаваме има ли някаква граница някъде и ние къде сме спрямо нея? Имаме ли смелостта да опознаем тези граници и ако трябва да ги прекрачим, в името на собственото ни, не просто психическо и емоционално оцеляване, а достойно съществуване?

 

Пиша и се сещам за малките деца. Както винаги те ни дават много отговори, на нас големите. Лесно е, особено ако подготвим окото си, да забележим, как на практика малките постъпват в реалния живот, учейки се да го живеят и опознавайки го сред връстници. Ако не сте забелязали техните опити за наместване на границите, идете на някоя бебешка площадка и наблюдавайте. Ще ви просветне по много от въпросите и за вашите граници. Кога и как да отстъпите или настоявате, кога и как да се откажете или да се съгласите, кога и как да дадете или поискате, кога и как да питате или отговорите, дали само физически или вербално да се включите, а може би енергийно!?

(Това последното може да ви смути малко, но доколкото в сесиите с клиенти все стигаме да моменти от вътреутробния период или най-ранното детство в бебешка възраст, когато информацията се чете и записва все по енергиен път и това дава отражение на целия живот на клиентите ми, смело мога да говоря и за подобен път на общуване на всяка човешка възраст.)

След това или едновременно с това, включете методите на Енергийната психология и проверете себе си – имате ли вътрешната свобода и смелост да пресъздадете живота си, като тези невръстни опознавачи на границите при взаимодействие с външния свят, така че вътрешния им свят да е доволно запазил достойнство и самоуважение. Потупвайки се, пренесете впечатленията от видяното към себе си и реалните случки от вашия живот и взаимоотношения с роднини, колеги или приятели. Най-вече към вътрешните диалози и напрежения, които не ви дават мира дори нощем!

С кого и за какво воювате в душата си? Идея, човек, ситуация? Имате ли смелостта да си признаете или признаете на опонента, къде е границата на приемливото/неприемливото? Наистина ли е толкова страшно да заявите или отстоите себе си, идеята си, мнението си, желанието си, личността си, действията си, а така и границите си?

Вероятно е време да поставите себе си на полагащото ви се по рождение място на почит в собствената ви самооценка. Вероятно има аспекти на вашето проявление, в които са чувствате удовлетворени, но има и такива в които не. Съберете смелост най-накрая да им обърнете внимание и да се насладите на повече вътрешен покой и мир, сила и благо общуване в себе си и всичко друго. Но ако толкова много ви е страх, че се чувствате блокирани дори от идеята да започнете, то подгответе се с поне една сесия за това да пристъпите към темата. Вярвам, че ще ви се отрази градивно. Имайте смелостта да сте смели! Имайте смелостта да опознаете и евентуално преместите или надскочите границите, свои или чужди, унаследени! Имайте смелостта да живеете удовлетворени от и в себе си!

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика

jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.