Уморена съм все аз да съм отговорната

Уморена съм все аз да съм отговорната

Уморена съм все аз да съм отговорната

 

Уморена съм все аз да съм отговорната!

Чувствам се нападната, както мама беше нападана от татко.

„Спомням си как баща ми нападаше мама!? Това са много случаи, но първо ми излиза, как мама свършва работа в 8 вечерта, примерно, и баща ми очаква в 8 и 5 тя вече да си е вкъщи. Но онази вечер, става 8:10, става 8:15, тя идва в 8:20, при което той вижда как я докарва някой с кола.

Тук ще вметна, че много спомени ми се губят, защото според мен е абсолютно защитна реакция, за да мога да ги забравя. Буквално цели периоди от живота ми ми се губят.

Та в момента в който тя влезе, баща ми веднага започна със скандала „Какъв е тоя, който те докара? Какво иска той от теб? Тя му каза име, което явно трябва да му говори нещо, но той започна да я напада с обидни думи –  курва била, други… Тя му отговори, че човекът е бил последен пациент, имал усложнения, които са я забавили и, за да не чака автобуси в късното, той я е докарал вкъщи. Страшен скандал стана!

Работим и наблюдаваме този модел в отношенията при баба ѝ по баща, при пра-бабата, при пра-пра-бабата и сестра ѝ, към нейната майка и сестра ѝ, после нейната майка и … още назад в рода. Повече от 10 поколения! Там се разиграва следната сцена с  бащата на поредната жена, който се чувствал много неавторитетен, като мъж. Едва когато този човек получава нужната му някога подкрепа от своя баща, се сдобива с необходимото мъжко самочувствие и заявява своя собствен бащин авторитет. Това влива сила в дъщеря му и тя започва да се чувства по-силна в собствената си позиция на дъщеря и жена с усещането за ред и правилност. Това я прави способна да предаде на наследниците си модел на същите отношения на увереност и сила от това, че са на мястото си, бидейки дъщери и жени. Когато тази увереност стига до бабата, тя преживява промяната хем странно, хем като най-понятното нещо на света, с учудването – „как може да не съм го е разбрала досега, като е толкова естествено и логично!?”

Наблюдаваме подобна развръзка и при втора линия на разкриване на модела, този по дядо ѝ по майчина линия. Тук върви по мъжка линия и през пет поколения назад, докато не стига до една жена. За нея е било голям товар навремето, от който много е  искала да се освободи, но не е успяла. В момента в който работим с клиентката ми, тази жена се справя и усеща цялата благодат на това да разгърне женската енергия чрез себе си. Когато това се случва, тя предава енергията на благодатта на женското приласкаване и приютяване от жените към мъжете и  се предава по веригата. Това  прави мъжете да получат ново разбиране – що е то да си мъж: „Разрешавам да се погрижат за мен”, което им дава сила по нов и по-здрав начин. Старият и явно недаващ добри резултати модел бе –  „Да разреша някой да се грижи за мен, означава, че съм слаб/ не съм мъж”. Резултатът е мъжете да почувстват любовта, възможността да се отпуснат и да не са все „на педал”, като бреме от длъжност да са силни и горди. Оказва се, че това е нещо, което им е тежало много. Това се отразява пряко на дядото, като отпускане в топлина и успокоение в любвеобилността на женското. Макар да има някакви колебания, дали няма да му падне железният авторитет-броня от това, най-накрая той се предава. Клиентката ми осъзнава как баба ѝ, понеже не е имала мъж който да я допуска до себе си е давала внимание към старото си семейство вместо собственото. С промяната, бабата започва да се чувства сигурна, защитена и приета от мъжа си. Дядото започва да се чувства по-силния, без това вече да му е изкуствено.

Някак, като че ли се наместиха енергиите и всяка си дойде на мястото. Мъжката при дядо, женската при баба. Двамата разбраха, че да си мъж не е слабост и да си жена не е слабост. Защото досега и двамата се бяха крили. Дядо мислейки си, че да е мъж е слабост и трябва да имаш някаква изкуствена броня, пък баба винаги си е мислела, че да си жена е да си уязвима, а всъщност това дава сила!

Крайният резултат за клиентката ми бе разбирането, че е най-добре да си на мястото си без да се опитваш да влезеш в друга роля. Жената да се прави на силна и без нужда от мъжка подкрепа, мъжът на по-мъж и недосегаем за женска ласка и грижа.

С още няколко разплитания на подобни семейно-роднински плетки, тя осъзнава, че баща ѝ е уморен все да води битки за самоутвърждаване, като мъж, и вече е готов да се остави някой да се погрижи за него. Мама, пък, получава разбирането, че е възможно да бъде обичана, обгрижена и да е част от играта любов и, че татко наистина я обича.  Тогава клиентката ми усеща, че може да спре „да търси  под вола теле”, да спре да търси обяснения и може да приеме да бъде обичана.

Това, че мъжа ми лежи на дивана не означава, че не може да ме обича или аз него.

Отпада страхът ѝ, че мъжът ѝ не може да се грижи за нея, а тя трябва да го прави. Чувства се свободна да провери тази нова възможност в живота си, какво изживяване реално ще ѝ донесе.

Оф, една фриволност усещам, закачливо, леко…

Работата ни продължава, откриваме и преоткриваме още човешки истории вплетени в нейната, но тази част от пъзела на несъзнаваното бе преподредена и е готова да дава своите блага.

Това стана така, уважаеми, защото едно е да знаем, друго е да се гмурнем и преживеем лично докато не осъзнаем от собствен опит! Всеки е чел, чул, видял и знае туй-онуй, но когато в нас живеят механизми и програми диктуващи ни безпрекословни реакции, ще действаме като бабите, пра-бабите и пра-пра-бабите си, та чак до девето коляно назад и отгоре! Да, всеки ден в консултациите ви с мен, се убеждавам, как преповтаряме истините на предци живели в други условия на човешките отношения, а те вече не работят! Напротив спъват ни, рушат ни, погубват близостта ни, радостта ни, любовта ни. Нима това искате!? Ако вече сте разбрали, че не, то потърсете ме за консултация! Нека влезем в този процес на преоткриване на вашия личен пъзел, който ще ви даде работещите за вас разбирания, сила и вдъхновение да следвате собствения си път на развитие и радостни емоции. Сега вижте как може да стане това от ТУК или от линка по-долу!

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Неврографика
jivnali.net

Записване за Индивидуална консултация

https://jivnali.net/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b8-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b8/%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d1%83%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f/


2 thoughts on “Уморена съм все аз да съм отговорната”

  • 1
    Катерина Александрова on 26.01.2020 Отговор

    Това е често срещано поведение, но личното ми впечатление е , че се отнася за малко по-възрастното поколение. Днес все по-често срещам точно обратното- отпуснати мъже, които не желаят да поемат мъжката си роля, не желаят никаква отговорност , търсят жени да ги не само приласкаят, но и да поемат по-голямата , ако не и и зцяло отговорността за семейна единица, трудно вече неречена семейство, жената д им осигурява комфорта на ежедневието, парите, да им дойде с имот , връзки , пък и да поддържа дома и грижата за децата.и това идва от майките им. От наранените и неуспелите жени.И там вече незнам…

  • 2

    Стува ми се това потвърждава ситуацията, която обрисувам!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.