Урок по публична изява

Урок по публична изява

Урок по публична изява

 

Урок по публична изява,  пореден за мен и дошъл в момен, който да ме изненада. Малко банален, но май така е с повечето уроци, а именно:

Ако от първия, втория, третия път не разбереш и не се справиш с някое предизвикателство, ще дойде еНтия път, ще те заклещи и ще ти се наложи да се справиш!

Кое беше това предизвикателство и урок за мен ли?

Ооо, нещо, в което се справях на порции през времето – урокъп по публична изява.

В студентско време губех „ума и дума” до пълно мозъчно затъмнение, от вълнение, пред ученици, на които трябваше да преподавам. Добре че само за секунди!

Когато заформихме БАРЕП с Мая Сидерова и Ирена Рельовска, ми се наложи да се изявя пред публика, вас, и да демонстрирам ТЕС и водя сесии на живо със случайни представители от публиката. Боже, как ми бумтеше сърцето и смръзваше кръвта във вените! Но никой не разбрал, какво ми е отвътре… брей, много добре!

Но дойде един ден, в който да участвам в ТВ предаване, по случайност не успели да се свържат с мен. Само от тази мисъл щях да умра бавно и мъчително от идеята мен да ме снимат с онези големите камери, в ярко осветено студио, всички вперили поглед в мен. НЕ, в никакъв случай, не, не и не! Нелогичен, безкраен и тих до бездихание ужас.

Разбира се, доста работих със себе си при всеки повод по тази тема. Стигнах дотам, че  с удоволствие да съм пред жива публика, да водя едновременно четирима случайни участници от публиката в техните ТЕС сесии, без грам притеснение или несигурност. Бях като риба в собствени води. Чудно усещане. Даже направих специална публична среща за демонстрация и практика на ТЕС по темата публична изява със заснети с камера, отново четирима случайни участници от дошлите, с реални техни казуси и моментални резултати. Постигнахме, те тяхното, аз моето, преодоляване на поредния праг от притеснения.

После дойдоха покани за участия в национални радиостанции и ми бе много комфортно пред микрофона, сякаш цял живот мога да правя това.
Мина време и позабравих темата „изява пред публика”. Но съдбата почука на вратата ми, под формата на изненадващо телефонно позвъняване, с покана за участие в телевизионно предаване, където фокусът дълго ще е върху мен, ще имам да говоря, че и да изказвам собствени и професионални мнения, пак от национален ефир.

Помните ли – ярко осветено студио, вперени в мен камери, че и зрителски погледи и мнения.

Хъм, сетих се насред думнкането на сърцето в гърлото ми, да поискам отсрочка от няколко часа, за отговор. Не за друго, а за да си прибера сърцето на мястото му и спокойно и уверено да дам съгласието си. Знаех, че предаването и телевизията са качествени и има смисъл.

Ооо, ето ти възможност веднъж завинаги да се справиш с това – мислех си – време е явно!

И, стиснах зъби и се срещнах с безименния си УЖАС! Пък то, какво излезе от подсъзнанието!? Пак някакви „детски истории”! Детски, детски, но страхът си е страх, колкото и ирационален да е, колкото и опитен, „врял и кипял” консултант да съм вече. Добре че сега много бързо се справих и почти веднага стигнах до необходимия емоционален обрат! Светна ми пред очите и, ведро и напето, казах бодро ДА на второто обаждане.
Пак имаше леки отклонения от обичайното ми поведение, поради вълнение, когато вече поджождах към снимките, но любопитството и усещането за ново приключение, определено надделяха. Сега дори имам смелостта да ви поканя да видите резултата от този мой урок по пубична изява. Но моля, не ме съдете строго – хиля се неовладяно в началото, което също е признак на прекомерно вълнение, но после май нещата се получиха.
Да видим дали ще има още предизвикателства и след това, дали напълно съм се справила с това да се изявавам пред публика по най-различен начин!?

! NB А-про-по, много ценно издание на предаването, особено с мнението на двамата младежи с увреждания по рождение, от гледна точка на Енергийната психология! Каня ви да си сверите часовника на собствената ви ценностна система с тяхната.

До нови срещи където и да е това – в студиото ми „Живот За На Пред На Ли!?“, на улицата или в ефир!

Ваша Дарина Гаврилова хилещ се консултант Енергийна психология и специалист Неврографика
jivnali.net

Още серии от предаването може да гледате ТУК


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.