Биография на метода Неврографика

Биография на метода Неврографика

Биография на метода Неврографика вероятно ви звучи необичайно, да не кажа смешно, но аз си позволявам да го напиша така, защото една от водещите характеристики и патент на автора на метода Неврографика е „Невролинията“ („Линия на Пискарьов“), която по своята същност е „Бионична линия“ Това означава „линия, която не се повтаря в нито един свой участък  и отива там където не очакваш“. Мисъл продиктувана и диктуваща импулси тръгващи от невронната система в мозъка, протичащи през нервната система в тялото, през рисуващата ръка и писеца до изливането ѝ на листа, като мисъл-линия.  По същия начин, както природата твори линиите на явления, като мълнията, облаците, извивките на реките, пукнатините в камък, дърво и земя, линията на морската вълна. Както са  криволиците оставени от дървояда или  следите на дивеча по снега, реенето на птиците, силуета на планинските вериги. Погледнете дланта си и линиите, които я пресичат, вижте силуета си в огледалото, къдриците на косата си, сътворени от същия този импулс на природата още в момента на зачатието ви, ами ирисите ви?! Всичко това са бионични линии. Огледайте се и ще ги откриете навсякъде в естествената природа!

НАРИСУВАЙ МИ... биография на метода Нейрографика, jivnali.net

 

Нейролиния-линия-на-Пискарьов-jivnali.net

Автор ма метода „Нейрографика” е Павел Михайлович Пискарьов професор, доктор по философия, доктор по психология, архитект,  коуч, художник, топософ, лектор, основател на аналитичния и естетичния коучинг, автор и на методите „Пирамида на развитието”, „Мултиролева личност”, основател на „Институт  по психология на творчеството” Цюрих и Санкт Петербург и още много неща.

Човек с широки знания и интереси, практика, разностранен жизнен опит и лаком за живот, изява, още знания и развитие.

биография на Нейрографиката, Павел Пискарьов, jivnali.net

Биография на  метода Нейрографика сигурно може да се заяви още с раждането на Павел Пискарьов в семейство му на родители творци. Баща му е бил актьор в Руския драматичен театър и художник. Павел е най-малкото дете от четири и, за да има с какво да се занимава и да не закача родителите си, са му давали моливи за рисуване. Затова още преди да проговори и проходи, както сам твърди, съвсем естествено е прорисувал. Така рисувайки пораства и стига до момента, в който започва да учи изобразително изкуство във висше училище, но не завършва доколкото в същото време учи и архитектура, която пък завършва успешно. Това  повлиява силно начина му на мислене – чрез образи, структура, отношения между обектите. На 27 оставя архитектурната дейност и започва да учи психология, завършва я и повече от 20 – 25 години,  има практика, като психолог, защото преди всичко го интересуват хората. Има много квалификации, както е видно още в самото начало на представянето му, но не само това (повече може да прочетете в сайта му www.piskarev.ru). Обича много да учи – всичко и по всяко време, стига да му е интересно, полезно, любопитно и да го увлича силно.

Каква е историята на поява на Неврографиката в живота му, а така и в този на света?

В един период от живота си, живеейки толкова добре, че никой не би му повярвал, че това може да е проблем, всъщност се оказало, че е проблем, просто защото, макар животът да е добър, стане ли еднообразен, това може да извади човек от равновесие и да предизвика криза. Ситуация в която уж няма от какво да се оплачеш, но има силна нужда от някаква промяна.

Случвало ли ви се е и на вас?

В пореден пристъп от кризата си, Павел Пискарьов изтръгнал сим-картата на телефона си и я счупил. Решил, че светът ще е различен „ако ще и земята да се обърне с главата надолу”, както казваме ние.

Всичко започнало да се променя, първо защото не могли да се свържат с него по телефона. Това довело до решението, че повече няма да се занимава с дотогавашната си работа, като много търсен психолог, водещ на курсове, коуч в тренинги в бизнес средите. Това била много решителна постъпка, която го изправила пред факта, че трябва да измисли нещо съвсем ново и различно. Понеже наближавал петдесетте си години и му се въртели в главата мисли от типа „защо съм се родил” и „за какво да живея оттук нататък”, „с какво да съм полезен на хората”,  както в ежедневието си, така и принципно, и нямал пълен отговор за всичко, той се потопил в работа със себе си следвайки Дао философията, професионалните си знания, умения и опит, за да се справи със ситуацията си. „И ето тук се ражда „легендата” за Неврографиката”, както той сам се шегува с нейното начало. Летейки в самолета на 29.04.2014 г. по пътя  Домодедово – Москва – Израел, където дълги години водел практики. Високо над облаците в полудрямка, му се появила думата „неврографика”. Това го сепнало, разбудило и започнал да се оглежда, кой е казал това, какво значи? Но всички наоколо спели. Дори през илюминатора погледнал, но и там нямало „никой”! Затова си усвоил думата и когато слязъл от самолета  веднага погледнал в търсачките, има ли такава дума и какво значи. Съответно разбрал, че такава дума още няма на нито един съществуващ език. Това станал неговият първи патент – думата „неврографика”. Звучна дума, впечатляваща, която още не знаел какво ще доведе със себе си. От друга страна красноречива дума, която е лесно разбираема, доколкото съдържа думата „графика”, т.е. рисуване и „невро”, което означава невронна система, мозъка, мисленето, (по неговите обяснения). Или неврографика е рисуване на мисленето. Това се сторило много интересно на Пискарьов, защото включвало в себе си огромния състав знания, които имал, желанието му за нещо ново и различно, едновременно с това давало формата на съществуване на думата. Всичко това завладяло съзнанието му и го поставило в положение да оформи смисъла и съдържанието на онова, което думата носи със себе си.

Биография на метода Нейрографика,Павел Пискарьов автор на Нейрографиката,jivnali.net

Дългогодишната професионална практика на Пискарьов го научила, че много хора имат естествената  и инстинктивна потребност да рисуват, като базово средство за изразяване и комуникация, и същевременно знаенето „че не могат” доколкото не са го изучавали академично. Това ги води до остър конфликт между потребност и възможност. Още повече, когато става дума за възрастен човек, който трудно и дълго би усвоявал академична подготовка по рисуване. Ето тук Неврографиката има едно от големите си предимства – тя може да бъде усвоена в рамките на един час, като принципи (девет месеца, като цялостна и пълна подготовка за инструктор), и да даде възможност и на хора, които са убедени, че не могат да рисуват, да започнат да рисуват и да се изразяват чрез рисуването. Ако един академично подготвен художник се нуждае от много време да рисува, за да създаде произведение, което да изрази смисъла, който художника иска да предаде, то чрез Нейрографиката в рамките на средно един до три часа, рисуващия може да постигне смисъла който той има нужда да преживее. В такъв контекст „Неврографиката е инструмент за решаване на психически задачи по графичен начин”, както казва Павел Пискарьов. При това този начин и скорост на рисуване дава и как, и какво да се направи, така че да има и смисъл.

В Неврографиката той има осем създадени алгоритъма за рисуване, устойчиви във времето и доказани. Те са свързани с решаването на стратегически задачи във времето, със структуриране на комуникацията, с моделиране на личността, с постигането на цели и резултати, с психически баланс, с тактика.

Институт-психология-на-творчеството-jivnali.net

Провежда обучения онлайн и на живо в учредения от него „Институт по психология на творчеството”. Разгръща дейност в огромен мащаб, с голям заряд и увлича хора от цял свят. Стъпка по стъпка изгражда философия и структура, привлича и създава специалисти, разработва методология и модели на работа. Много е интересно, че всички ние можем и сме свидетели на този процес, а още по-хубавото е, че можем да сме и сме активни участници при желание, както направих и тепърва смятам да правя и аз.

Някъде в множеството изказвания на Павел Пискарьов го чух да казва, че голяма негова мечта е да види, как на управленско ниво ще се вземе решение Неврографика да се изучава в часовете по рисуване, воден от любопитскво към потвърждение на идеята, че която нация първа въведе рисуването, като ценност в развитието на личността  наравно с четенето, писането и смятането, тя ще превъзхожда всички останали в развитието си (по Дидро). Още и за това, как политик от най-висок ранг, дори президент, да ползва Нейрографиката в работата си; да стигне до Нобелова награда… Смел в желанията си, авторът стихийно руши стереотипи, увлича екип и се разпростира във все повече държави в различните континенти с Неврографиката. Счита се за авангардист, откривател, създател на най-новото направление в графичното изкуство в света, заедно с началото на този век, даже на хилядолетието, на психо-технология, която тепърва ще се развива и влияе в световен мащаб.

Предприемчив от малък и търсещ излизане от предначертаната система, започва да работи още на 9 г. възраст, като актьор в Драматичния театър в гр. Николаево. Актьорства през целия си ученически период, а последните години работи и като сценичен работник. На 12 г. по времето на Комунизма, създава първия си „бизнес”, под формата на „Художествено-промишлено ателие”, с подрастващи, с рисуване срещу заплащане на търсени по него време „художествено-творчески услуги и продукти”. Оттогава е започнал да помага на семейството си и на себе си материално, докато не постъпва в мореплавателно училище. Живял в Израел, после в Европа, накрая през 2004 г. отново в Русия и оттогава 14 години работи с водещи бизнеси и организации, марки, компании, заедно с други бизнес треньори. Това му дало възможност да разбере високата стойност на психическата страна на подготвеност в бизнеса и същевременно опознаване на хората занимаващи се със сериозен бизнес. Успоредно с това развива собствени бизнеси, развива психоаналитична и психотерапевтична практика с клиенти, като общото между всичко това остава предприемчивия му дух, творческия поглед и артистичност, любопитството към човека и неограничените му възможности. Учил и практикуващ  още дейности, като бойни изкуства, рейки, източна медицина, медитация, Павел Пискарьов не скромничи излишно, но и не търси да се скрие. Определя се като практично ориентиран в знанията и уменията си и го доказва с всяка своя изява, в която естествено изявява тази богата лична култура и акцентира умело върху онова, към което иска да привлече вниманието на зрителя/ ученика и да го влюби завинаги. Чувства се явно комфортно в устрема си да улови мига и гради своя живот и този на Неврографиката, невролиния след невролиния, дума след дума, идея след идея, впрягайки всяка частица енергията и трепване на неврон, които да осигурят успеха на осенението му Неврографика.

Посвещава неврографиката на второто си дете Каталина, а синът му вече е част от армията инструкторите разпространяващи Неврографиката по света.

Още много може да се научи за Пискарьов, защото тепърва има да се изявява, а вече има издадена и първа книга, с подготвени  за печат още две, само за тази една година, така че който се интересува, има от къде да почерпи информация.

Книга за Нейрографика, jivnali.net

А аз ще спра дотук с писането защото, както казват руснаците,  „Нельзя объять необъятное“ (невъзможно е да прегърнеш/обхванеш необхватното), какъвто е размахът на идеи и активности на автора на Нейрографиката/Неврографиката Павел Михайлович Пискарьов и преминавам към  рисуване с НАРИСУВАЙ МИ… чрез Неврографика!

Ако искате и вие да преживеете тази необхватност на метода и междувременно да намерите решение, постигнете желание, може да ме намерите точно в този сайт !

Ползвани са изказвания на автора на Нейрографиката/Неврографиката Павел Пискарьов

Дарина Гаврилова вашият консултант Енергийна психология и специалист Нейрографика

jivnali.net

Още за метода Неврографика.

https://jivnali.net/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0/