Има ли негативен ефект Неврографиката?

Има ли негативен ефект Неврографиката?

Това интересува обичайно препатили си от услуги тип личностно развитие и самопомощ. Разбирам ви!  Нормално е да попитате, как стои въпросът в това отношение и за Неврографиката, има ли някакви странични ефекти , за които да трябва да сте предупредени и подготвени. Доколкото стана ясно от предходните пояснения, методът е и терапевтичен, не просто развлекателен.

Лично аз досега не съм срещала информация в тази посока, а вече са 8 годините откакто методът съществува.

Но ако има  негативен  ефект от Неврографиката, то в рамките на шегата ще кажа, че този начин на рисуване е силно заразен и започнете ли веднъж да го ползвате, ще ви се иска още и още. Толкова е увлекателно! А когато установите и реалните резултати и ползи в живота си, ще ви се иска още повече да Неврографирате.

Няма граници пред това да рисувате, ако вие самите не си ги поставите.

Какво става обаче, когато рисуваме по метода Неврографика!?

Все пак, както вече писах, е възможен ефект, както на силно отпускане и желание за сън, така и превъзбуда от прилив на енергия и желание за живот. Но опитът ми на консултант с Енергийна психология, с която Нейрографиката много си приличат, като ниво и сфера на въздействие, мога да посоча същите евентуални странични ефекти, като – обостряне на емоционални състояния, на физическа симптоматика,  активиране на мисловни модели. Това може да се случи преди рисуването, по време на рисуването от самия процес на потапяне в себе си и темите, а и след това, доколкото сме докоснали тези важни за нас теми и сродни на тях.

Какво да правим, ако това се случи и не ни харесва?

  • Рисувате още, докато се справите с вълнението, защото то може да е белег за недовършена работа. Тогава се получава т.н. Кейс – няколко рисунки по една тема.
  • Прилагате друг познат ви метод за балансиране, ако сте сами, но ако сме заедно, справяме се заедно.
  • В редки случаи е възможно съвпадане на периода на рисуване  с изявяване на процеси в тялото ви. Ако те са твърде остри и застрашават здравето  ви, обърнете се към здравен специалист незабавно. В такъв смисъл, всеки сам носи отговорност за състоянието си и решенията си дали, кога , колко, как, с кого, къде, защо, какво, да рисува.

Авторът на метода Неврографика от друга страна говои за „рискове“ в Неврографиката и ги разделя на две категории:

  • Технически риск – когато няма пълнота на знанията за прилагане на метода Неврографика, но има големи очаквания и не получавате желания резултат, следва разочарование.
  • Психологичен риск – поради набиращия популярност метод, има хора, които без да са усвоили метода се самопроизвеждат в специалисти и инструктори, с което могат да повлияят зле на подведените от тях хора. В този случай се препоръчва да проверите квалификацията и степента на подготвеност на водещия. Това лесно може да се направи от справочника на випускниците на „Институт психологии творчества“.

Все пак методът на работа  Неврографика е подходящ  за хора от всякаква възраст, занятие, култура, религия, пол. Възможен е за прилагане при физически, ментално и психически състояния на здраве в обичайния смисъл на думата.

Нейрографиката допринася развитието на човека и социума във всичките му проявления и усъвършенстването му по един приятен, лек и красив, но дълбоко трансформиращ начин.

Така че рисувайте да рисуваме с НАРИСУВАЙ МИ…!

Ваша Дарина Гаврилова консултант енергийна психология и специалист по Нейрографика

jivnali.net

Още за метода Неврографика

https://jivnali.net/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0/