Какви са предимствата на Неврографиката?

Какви са предимствата на Неврографиката?

Едва ли ще успея да посоча подробно и пълно всички предимсвата на Неврографиката. Затова да видим основните!

  • Първото и ярко впечатление обикновено е, че Неврографиката е нещо красиво и забавно, с което да се занимаваме в свободното си време, като хоби, което да ни носи отпускане и приятно зареждане. Да, това е веселият момент при работа с метода.
  • По-задълбоченото разбиране на това, защо да обърнем внимание на Неврографиката е, че тя е основно терапевтичен подход, водещ или придружаващ работата с хора в моделирането на реалността, към която се стремят и би ги удовлетворила.
  • Може би основното предимство на Неврографиката е, че при рисуването няма нужда от много говорене, дори минималното е достатъчно. Което е голямо улеснение, за хората, които се затрудняват да изразят себе си вербално. От друга страна, това позволява да не излагаме на показ преживяванията си пред непознат човек, като приятел, психотерапевт или коуч и в такъв смисъл да запазим дискретността/ тайната, интимността на преживяваното си, доколкото не говорим за него.
  • Няма нужда от конфронтация с травмиращи детайли и подробности, които да бъдат разисквани многократно и пространно. Вместо това ние просто рисуваме и изобразяваме неизказаното чрез абстрактни линии и форми и така освобождаваме, преработваме, изграждаме желаното. Накрая имаме изображение, което пази тайната ни и само ние знаем (освен ако не изберем да споделим), какво значи рисунката, но все пак имаме резултат на промяна към по-добро. Това не означава непременно да мълчим, значи само, че позволява и без говорене да можем да постигнем промяна. Не означава и че няма никакви вълнения. Означава само, че имаме друг способ да се справим, но по-мек и щадящ.
  • В Неврографиката наблюдаваме предимно тялото си и сигналите, които то ни подава, чрез нашите сетива, докато рисуваме.
  • Много важно предимство на Неврографиката е фактът, че тя позволява трансформиране едновременно на емоции, мислене и физически състояния. Емоции – сваляне на стреса (от ежедневен до посттравматичен), справяне с вътрешни конфликти, обърканост и разпиляност (можем да съберем и подредим мислите си, да намерим фокус), тревожност, раздразнителност, недоверие, ревност, обида, срам, гняв и всичко, каквото се сетите. С Неврографиката се преработват и натрапчиви мисли, които непрекъснато ни се въртят в ума (тук не говорим за диагностицирани състояния!), или са силно изявени в съзнанието ни, като готови отговори и твърдения, които явно ни пречат да просперираме, като «няма да успея», «все закъснявам», «не ми стигат парите», «завиждат ми», «всички ме мразят», «никога няма да си намеря партньор» и подобни. Физически състояния също се повлияват много добре, доколкото са свързани с нашите мисли и чувства.
  • Неврографиката може да бъде усвоена в рамките на часове, като принципи и в най-основния си вид, и едновременно с това човек да започна да рисува, ако е бил убеден, че не умее, а и да изрази себе си и предизвика промяна в мислите, чувствата, физическото си състояние, както вече разбрахте.
  • «Неврографиката е един универсален език, без граници, достъпен за всеки и навсякъде по света. Да не забравяме, че преди човек да се научи да се изразява и комуникира с помощта на артикулацията, е започнал да го прави чрез движения и знаци, ако се гледа в исторически план», казва авторът П. Пискарьов.

Какви са предимствата на Неврографиката лично за вас, бихте могли  сами да откриете за себе си в работа с този чудесен метод, за това не се колебайте да го включите в живота си!

Текстът е съставен по изказвания на автора на Неврографиката Павел Пискарьов

Дарина Гаврилова консултант енергийна психология и специалист по Нейрографика

jivnali.net

Още за метода Неврографика

Неврографика