Не искам да ходя на почивка сама!

Не искам да ходя на почивка сама!

„Не искам да ходя на почивка сама!“

 

Работили сме. Това е поразместило скрити и потиснати емоции и сега идва с назрели за решаване травматични спомени.

Ето какво заявява в предварителния ни разговор  Х.

Странно. Емоции, които си мислех че съм приключила с тях, се появиха и ме … незнам. Може би трябва да поработим с тях.

Приключих с една връзка. Силно казано е приключих. По-скоро връзката приключи. Много наранена излязох от там. Уж си простихме с човека, но точно след това започнаха едни емоции да врат! И вчера пак, по същия начин.

Трябва да го освободя това нещо!

Във връзка с всички емоции, които се надигнаха в мен, общото е, че се чувствам недооценена. Чувствам липса на доверие. Чувствам липса на взаимност. Излязоха много спомени. Всъщност поредица от събития.

Започнаха началото на миналото лято. С приятеля ми бяхме планирали малка почивка заедно. Живеехме далече един от друг. Често отивах при него, въпреки всичко, пренебрегвайки работата си, а тя е много натоварена. И когато дойде момента, той каза „съжалявам, но сега имам други ангажименти, иди да почиваш някъде сама.”

Това е момента, който изключително много ме нарани!

Поканвам я да си спомни този момент, в който това се случва, макар да е било преди време.

О, аз даже си спомням много ясно къде бях! В колата на булевард „България”, прибирах се към вкъщи и говорех с него по телефона.

Това е много характерно за емоционално заредените спомени, били те  един миг  или развити в течение на няколко години – да си спомняме извънредно ясно подробности и детайли. За това ги използвам, когато работим с техниките от енергийната психология, за да може по-целенасочено и ефективно да се справим с травмите на клиентите ми.

Не искам да ходя на почивка сама!  Това много ме травмира!

Това избухва от спомена на Х.

Аз съм ходила много време на почивка сама, защото не е имало с кого! Много съм разстроена, обидена съм! Аз толкова много дадох за тази връзка, а накрая получавам едно абсолютно безразличие! Чувствам се излъгана. В началото той тръгна с много големи обещания. Шокирана съм! Не го очаквах. Сама съм в цялото това преживяване. Чувствам се предадена.

Прилагаме техниките от енергийната психология и емоциите постепенно започват да стихват,  да се наместват.

Тогава споменът ѝ ни отвежда в по-стара случка. В нея също се чувства предадена.

Х. вижда себе си вкъщи, седнала и:

Шокирана съм! Пак съм недооценена, предадена, по същия начин!?

Това ни отвежда още по-назад във времето, където Х. е на 31-2 г. Вкъщи е. Пак е в шок.

Търсим още по-стара случка и да! Отиваме 10 години по-назад където Х. е с първото си гадже.

Бях изгубила майка си тогава.

Отиваме още по-назад когато Х. е на 17 г. във флирт и пак е в шок.

После се озоваваме някъде в детството ѝ:

Усещам ситуации, в които винаги изпадам в шок. Някъде към първи клас съм. Вкъщи съм. На двора сме. С майка. Бяхме ходили с деца на разходка с градския автобус, през деня. И съм шокирана, защото ми дават много строго наказание, защото „не е трябвало да го правя”.

 

Тогава за първи път Х. се е почувствала шокирана, за това спираме и работим точно с тази случка. Когато шокът  отпадна, като водещо състояние, Х. споделя:

Пак съм обидена, наранена, защото родителите на другите деца не са постъпили така с тях. Сърдита съм. Предадена. Не съм искала нищо лошо да направя. Винаги съм била внимателна.

Знам, че родителите ми са били притеснени, но аз не бях сама, а с още много деца.

Но след спонтанния детски протест, съхранен така живо в Х. и излят на един дъх след дългогодишното му потискане в душата ѝ, сега отново от позицията на  малка, Х. осъзнава, че:

Може би наистина е имало опасност за всички нас (децата) и сега сякаш се извинявам на майка си, осъзнала ситуацията по-добре. После се прегръщаме с мама и двете плачем. Казваме си колко се обичаме.

Сега наистина разбирам защо мама е била толкова строга с мен. А тя просто много ме е обичала и е била привързана към мен, а аз все съм я съдила за това. Сега разбирам, колко неразумно и дори опасно е постъпила малката Х.

С това отпадат огорчението от наказанието и всички други негативни емоции и изводи,  като предадена или наранена.

Когато поглеждаме отново случката, спонтанно трансформирана в съзнанието на  Х., ситуацията вече изглежда по много различен начин:

Сега всички сме на това пътуване, заедно с родителите и сестра ми. Това беше някаква крайна спирка на автобуса и беше много красиво наоколо. И съм много щастлива, весело е, усмихваме се. Чудесно е! С цялото си семейство съм, с близките и съм много щастлива.

След тази прекрасна трансформация проверяваме как това се е отразило на предната случка, тази с флирта – в нея Х. е по-спокойна, по-сигурна, като една нормална случка от ежедневието.

Проверяваме и по-предишната случка. В нея 21 г. Х. е много по-уверена в себе си, казва каквото мисли и не се наранява, не се обижда от поведението на момчето. Мисли си:

Я си гледай работата – и махва с ръка с пренебрежение.

А Х. от случката когато е на 31-2 г. Смело заявява:

А ти знаеш ли какво причиняваш на себе си, като се държиш по този начин? –  и си тръгва. Мисля си, че мъжете наистина не знаят какво са притежавали в мое лице и какво губят.

Връщаме се и на първоначалната случка. Да видим какво се е променило в нея!?

Обвиненията, които тогава бяха отправени към Х., тя приема  философски:

Човекът наистина има някакви проблеми и се опитва да защити себе си.

Сега тя усеща състрадание вместо гняв и упреци. Чувства се:

В готовност да помогна, помъдряла, по-зряла. Чувствам се добре и спокойна. Напрежението, което имаше във връзката вече го няма.

А случката в колата? – питам аз.

Някак по-спокойно провеждам разговора и го приемам като нормален факт, че няма да можем, и мисля какви други варианти мога да намеря, в крайна сметка това да се случи. Да има ваканция. Винаги би могло да се намери вариант. Чувствам се нормално и спокойно. Като не може сега по друго време ще го направя. Ще реша какво да направя тези дни и като дойде момента ще го направим заедно.

В крайна сметка, Х., седнала срещу мен се чувстваше помъдряла, уверена, без следа от чувство за недоверие, с усещане за взаимност и доверие.

Виждам всичко, като страничен наблюдател, сякаш някаква сила имам. Това е недоразумение по-скоро, не проблем.

Всъщност вече има един приятен спомен за човека, за взаимоотношенията, за приключването на отношенията. Няма никаква натоварваща емоция.

Приканвам Х. сама да погледне в бъдещето си.

Тази картина съм я виждала и друг път. В нея участва точно този мъж. Красиво е. С много хубави взаимоотношения. Прегръщаме се и всичко има в тази прегръдка, прошка, доверие… много е красиво! Чувствам се точно такава, каквато бих искала да бъда – спокойна жена, която изпитва сигурност и подкрепа до нея, без да се налага да се бори за каквото и да било.

Защо „бих искала”? – забелязвам тънкия нюанс.

Защото все още правя много мъжки неща, а не бих искала да се занимавам с тях – ремонта на колата, смяна на лампата…

Обръщам внимание и на този аспект, като проблем в живота ѝ, и познайте – явява се татко в съзнанието ѝ, който ѝ дава подкрепата, която някога не ѝ е дал, с което Х. се чувства още по-подкрепена, като жена:

Сега съм жената изпълнена със спокойствие и сигурност.

А след кратко смълчаване и осъзнаването:

… Хъм, излезе ми една фраза – трябва да се науча да получавам!

Но оставяме това осъзнаване за следваща консултация, защото е дълбока тема искаща отделно внимание и сили.

В края на консултацията ни Х. е приятно отпусната, ободрена от зареждащите емоции и нова гледна точка, с блеснал поглед и специална усмивка, още по-женствени нотки в тембъра на гласа.

 

 

 

 

Това ме кара да се чувствам удовлетворена от работата си и щастлива за нея. Нямам търпение да посрещна следващия случай, готов да бъде разрешен към по-добро.

А вие?

Ако този разказ от практиката ми ви е харесал, споделете и направете съпричастни всички, на които искате да споделите вълнението си от съпреживяното. Може да сте много полезени на някой близък без дори да подозирате.

Но! Не забравяйте да се погрижите и за собственото си добро, като  ми се обадите на 0889522879 и по-скоро се справим с отдавна отлаганите болки!

Дарина Гаврилова вашият консултант енергийна психология

 

За да научите повече за техниките от енергийната психология, може да надникнете ТУК.

За да се включите в някое от следващите събития, може да погледнете ТУК.

За да прочетете още разкази от практиката ми на консултант, кликнете ТУК.


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.