Осъзнат стопанин, щастлив домашен любимец!

Осъзнат стопанин, щастлив домашен любимец!

Интересни истории от трите дни в  ШАТРА 41 – нашата щастлива шатра за енергийна психология

История втора

Осъзнат стопанин, щастлив домашен любимец!

 

Събрали сме се за поредната и финална среща в ШАТРА 41, за да научим как да бъдем полезни чрез ТЕС на домашния си любимец. Всички са любопитни да открият, кое е онова специално нещо, което им предстои да научат и са леко нетърпеливи в столовете си. Обяснявам основните положения при работа с ТЕС при животни, птици, или друг по-екзотичен представител на фауната, който биха могли да отглеждат в домашни условия. Идва време да практикуваме. Един е притеснен за ослепялата си стара котка, която безпомощно се блъска във всичко и после мяука нещастно. Друг се притеснява от буйнствата на третото, най-невръстно кучешко попълнение в дома си. А това, което ще разкажа, е също котешка история за стопанката, чиито котарак е оставен за отглеждане

на село, при майка, където го тормозят местните котараци и той милия все е наранен и аз много страдам, даже малко се чувствам виновна, сякаш съм го предала…

Ето това е нещото, което обикновено търсим с ТЕС – как се чувстваме, какво мислим! Дори и когато става дума да помогнем на друг, пък било то и домашен любимец, винаги започваме с ТЕС за онзи, който иска да помогне. Основен принцип в работата с енергийна психология, като онзи в самолетите е: „Спаси първо себе си, за да можеш да спасиш и детето си!” Разбира се в ТЕС звучи леко по-различно, но смисълът е същият. За да можем да сме полезни на някого, първо трябва да сме най-малкото адекватни, а най-добре безпристрастни. Едва тогава можем да сме обективни и полезни… ако все още има за какво. След малко ще разберете защо е така!

Връщаме се на нашата случка.

Стопанката първо работи със своите емоции, както препоръчва ТЕС. В процеса си, тя осъзнава не само вината си, че го е изоставила, но и съжалението, което изпитва към изоставеното животинче, минава през различни емоционални състояния и осмисляния, докато накрая не стига до… усещането за мъка и тъга, които е изпитала, но не е освободила, когато е починал татко ѝ, а тя самата се е почувствала изоставена! Няколко потупвания  по-късно това я връща дори по-назад във времето, когато е починал дядо ѝ, а тя е била още малка, и пак същото –  чувства се изоставена, сякаш даже предадена!

От гледната ми точка на консултант с енергийна психология, това е типично, като работим с ТЕС – изникват потулени и неизживени емоционално заредени спомени, чакащи реда си да се справим с тях.

За това да ви напомня, защо: „Първо спаси себе си, после детето!” 

След като стопанката успешно се справи с всичко това, което е проектирала като емоции върху котарака си и когато вече ѝ е ведро и спокойно, при поредната проверка на групата, кой до къде е стигнал с осъзнаванията и емоциите, тя весело заявява:

Ааа, котарака си е много добре там, свободен и щастлив, няма какво да го мисля!

Придружено с весел поглед, пълно душевно спокойствие и лекота в душата.

Ще ви изненадам ли, ако ви кажа, че същото се случи и със стопанката на сляпата котка. И тя, след като се освободи от собствените си емоции осъзна, че нейната котка няма емоциите и мисленето на човек, а просто приема котешкия си живот, такъв какъвто е и всичко си е съвсем наред за възрастта на която вече е. Но стопанката, сега спокойна и рационално мислеща, след сериите от водено групово потупване, а не под давлението на несъществуващи котешки емоции, разбра, че просто трябва така да подреди къщата, че да няма как котката ѝ да се блъска в нещо. Разбира се и тя приключи работа с широка и ведра усмивка.

О, любопитни сте и за палавото кутре!? И там имаше щастлива развръзка, макар стопанката да мина през още по-драматични поредици от много осъзнавания на собствените си емоционални препратки в миналото. В поредици от случки и изводи направени в тях, станали повод за нейните интерпретации на поведението на кученцето. Остана ѝ малко работа за домашно, но с опита да работи с ТЕС, през трите дни на обучение и много практика, в които тя активно участваше, вярвам са ѝ дали още по-добро умение и самочувствие за самостоятелна успешна работа. Важното е, че и тя си тръгна с усмивка, олекнала душа и готовност да се справи с обективните обстоятелства, а не с несъществуващи проекции. Даже, доколкото си спомням, май си призна, че:

В помръкналата ни къщи стана толкова весело и забавно откакто дойде  този малък разбойник! Всъщност много си го обичам!

Ако и вие искате да преживеете лично такива вълнуващи осъзнавания на самите себе си и да преобразите света, в който живеете, а и този на домашните си любимци, заповядайте както на индивидуална сесия, така и на ТЕС-разходка или някое от другите ни групови занимания. За целта абонирайте се за получаване на известия от сайта ни jivnali.net , включете се в групата ни във Fb ТЕС-разходка или следете страницата Живот За На Пред На Ли!?

До нови срещи!

Дарина Гаврилова консултант енергийна психология

Осъзнат стопанин, щастлив домашен любимец, вече разбирате защо, нали!?

История първа

История трета

История четвърта

История пета


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.