Преяждането

Преяждането

Преяждането е много добър повод за прилагане на ТЕС.

Не мислите ли!?

 

Една седмица преди Великден е, а гледката в супермаркетите е впечатляваща – препълнени колички с храна. Щандове с шоколадови зайци, козунаци, кексове, бутилки с всякакви течности, но не вода, в които да не може да не се спънеш, бръкнеш и вземеш. Разбира се окуражен от подчертано специалната цена!

Настъпило е обичайното предпразнично суетене и вече хем предвкусваме онези типични храни за конкретния празник, хем успоредно с това идва и споменът за чутовно преяждане, а заедно с него и усещането за вина, пристягане тук-там, я в душата, я в тялото, даже киселините в стомаха усещаме, допълнително подсилени от навременните рекламите за съответните таблетки…

О, я стига! И аз обичам да ям! И аз обичам да пия неща различни от вода! И да не мислите, че само трева паса!?

Само че, имам желязна мярка. И ако някой ме чуе да се оплаквам, че съм преяла, то е по-скоро от кокетство, отколкото наистина да съм го направила, защото усетът ми, кога и къде да спра да ям и пия, е много силен, навременнен и никога не ме е подвеждал до сега.

И ако тази мярка аз си я имам „по рождение“, то мнозина явно си нямат такава, но имат нужда и желание да си я изработят. За това, вдъхновена от един разговор във фейсбук групата ми „ТЕС-разходка“, от гледката в магазина, от подмятанията за приготовления и от уговорките кой-какво ще хапва по празниците, а после ще пъшка, седнах и създадох ето този скрипт сложен под текста.

Тупкайте се, повтаряйте казаното и написаното или използвайте собствени думи, но го направете!

Забавлявайте се и едновременно с това разтоварвайте вредните навици свързани с преяждане, препиване, неумението да отказвате храна и напитки, безсилието да се справите с изкусителните аромати, цветове, форми, вкусове, температури на печенкото, пърженкото, охладенкото, подреденкото, залятичкото, овкусенкото, маринованкото, наръсенкото, напръсканкото, омесенкото, намазанкото… Е-хе, спрете се де!

Пускайте видеото и тупкате, тупкайте, тупкайте! Не три, двайсет пъти ако трябва, но се справете. Бъдете по-здрави, по-жизнени, по-гъвкави, по-щастливи, ей-така, както сте сити, напоени, разнообразени с прекрасна храна. Изработете си собствена мярка на щастлив чревоугодник, така че хем да сте на чисто със съвестта си, хем да се чувствате красиви, хем да сте си хапнали!

Ето го и нестандартния подход, какъвто е техниката за емоционална свобода – ТЕС, за справяне със стандартна ситуация, каквато е преяждането, поднесен така, както само аз мога!

Приятно потупване!

А ако това не ви е достатъчно и ви трябва още малко подкрепа от моя страна, потърсете ме!

Дарина Гаврилова, консултант.


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.