От ТЕС-душа

От ТЕС-душа

Като ТЕС-душа, отдавна се канех да прочета и другите издания на български език на книги за ТЕС. На нашия пазар има издадени няколко, най-долу  напомням кои са.

Когато навлязох в ТЕС-тематиката бях завихрена от форума на Иван Петърнишки и неговата книга – кратка, ясна, добре подредена. Четеш изпълняваш, постигаш резултати. Да, прочетох и наръчника на Гари Крейг, все пак той е създал техниката, но както повечето американски книги от подобно естество, ми се видя доста разводнена, с много повторения на едно и също, все пак полезна. С това гладът ми за информация за ТЕС, като технология,  бе задоволен. Разбира се, знаех и все още знам, че има и други автори и книги. Знаех и знам, че като човек с ТЕС-душа и терапевт с методите на енергийната психология, е добре да съм ги прочела, но все не стигах до този момент. Дали защото се преситих от информация, дали от ежедневието ми на терапевт или поради друга причина, но факт е, че не ги бях прочела. А хората питат, искат от мен да предложа най-добрата, най-полезната, тази с която да получат максимум разбиране и познаване на техниката. Разбира се препоръчвам нашата, българската книга, не само от патриотични подбуди, но защото наистина е много добра и я оценявам високо. Но ето, че настъпи моментът, в който вече да почуствам ума си свободен да погледне с нови очи към теорията ТЕС и да попълня „информационния си шкаф“ с още  полезни сведения и гледни точки. Купих си книгата на Ник Ортнър и спокойно и с удоволствие си я прочетох. Да, не е така структурирана, че да научите техниката като технология, по-скоро е рекламно ориентирана към техниката и ползите от нея, с много примери за ТЕС-постижения, личността и дейността му, но тук се натъкнах на нещо много хубаво за моята ТЕС-душа! Освен че дава място за запознаване на читателите му и с постиженията на негови колеги терапевти, той дава много конкретна,  силна подкрепа и информация за невероятните, като мащаб и национална полезност, ефекти от прилагане на ТЕС, на ниво обществото, икономика, медицина, образование, не само на ниво отделна личност. Точно това ме вдъхнови да напиша  настоящите няколко реда – за да споделя вълнението и вдъхновението, които за пореден път изпитах, зашеметена от невероятния потенциал на ТЕС. Още повече, че го знам със сигурност от личен опит, от опита ми с още и още клиенти и техните резултати,  хилядите свидетелства от цял свят, от хора  търсещи не сензация, печалба или слава, а само по-добър живот, прилагащи сами на себе си  техниката за емоционална свобода.

Ето за какво става дума

– за различни реализирани и работещи дългосрочно проекти, за справяне с невероятния стрес, на хора претърпели природни бедствия и катаклизми, война, раково болни деца, ПТСР на деца и войници.

Проект „Светлина“

– на психотерапевта д-р Лори Лейдън, за Руанда.

Как се стига до това?

През 1994 г. В Руанда, по времето на геноцида,  в рамките на 100 дни биват избити 800 000 граждани. Остават множество хора, предимно деца между 6 и 10 годишни, в шок  – без родители, без дом, без поминък, внезапно станали глава на семейство на по-малките от тях братя и сестри, свидетели на зверството, объркани и безпосочни.

Това е голямо предизвикателство за Д-р Лейн и през 2007 г., когато тя е поканена в Руанда, освен за представяне на превода на нейната книга за ТЕС и  за да помогне на пострадалите. Ситуацията я  изправила пред въпроса, от къде да започне с проблемите, за да успее да помогне? Младежите сами посочили – изнасилването, безнадеждността, бедността, спомените от избиването, отчаянието от новата роля да са родители на  деца като тях.

Наистина тежка роля за един терапевт, какъвто и да е той! Тя започва работа с ТЕС в група от 100 младежи и в рамките на 3 серии от потупване, емоционалният интензитет от 10 спада до 2, като ефектът е силно осезаем за всички. От тогава д-р Лори Лейн създава екип от доброволци, които редовно работят с 500-те оцелели сираци и само за една година успяват да освободят травмите от геноцида до  90%!

Това дава начало на нова форма на хуманитарна помощ – основана на ТЕС.

Повече за проект „Светлина“ може да прочетете  в сайта createglobalhealing.org

Видео по проект „Светлина“

Проект ТЕПОТ

– техника за емоционална подкрепа и облекчаване на травмата, на Дийпак Мостерт, бивш полицай и психотерапевт. Създаден заради едно момченце, жертва на земетресение в Пандангаран, Индонезия през 2006 г., последвалоно от цунами, обърнали живота му. При това земетресение загиват 6 000 души, а 1 200 000 души остават без покрив. Тогава Дийпак Мостерт се включва към местна неправителствена организация, в помощ на пострадалите и психически хора. Понеже психотерапията е по-бавен, особено за работа с големи групи от хора, процес, терапевтът започва работа с ТЕС, с групи от по 100 деца, за да промени състоянието им на силни физически болки, тревожност, страх, безнадеждност, безпомощност и скръб. Само в рамките на часове, той успява да ги върне към усмивките им.

Успехът на това начинание се разчува и Дийпак Мостерт и негов екип започват да преподават ТЕС на големи групи от психолози, медици, студенти, учители и младежки организации, за да могат и те, на свой ред, да помагат на пострадалите. Проектът ТЕПОТ е създаден 2006 г. и е първата хуманитарна организация в света, използваща енергийна терапия като ТЕС, за възстановяване на психиката след подобни ситуации. Крайният резултат е – обучени 15 898 инструктори по ТЕС и  още през първите три седмици помощ за 377 214 ученици.  От тогава Дийпак Мостерт работи и в други райони пострадали от бедствия в Индонезия и така има над 1  000 000 подпомогнати пострадали хора. Връща се периодично, когато обичайно се проявяват симптомите на ПТСР, и пак работи с неговите помощници. Така успяват четирима доброволци, да бъдат по 3 часа във всяко училище, в три училища на ден и да обучат между 1200 и 1500 ученици и между 60 и 120 учители.

Целта на Дийпак Мостерт е да създаде институт за общински и правителствени организации от цял свят, предоставящи обучение в три степени, за овладяване на травмите от природни бедствия с ТЕС.

Сайт – www.TRESTAid.com – в момента не работи!

Фейсбук страница

Видео от трагедията и обучението по ТЕС.

 

Проект „Оаксака“

– воден от Дебора Милър, доктор по клетъчна и молекулярна биология, ТЕС-практик. Нейният проект касае болни от рак деца в болница в Мексико. По твърдения на главният онколог на болницата д-р Ернандес, пактикуващ от 15 години там, ТЕС играел много важна роля дори в безнадеждни случаи. Водел  до подобряване на качеството на живот на болните деца, а чрез емоционално стабилизиране се постигало и укрепване на имунната система.Това от своя страна довеждало до спадане на инфекциите, усложненията, количеството на приеманите лекарства и лабораторните изследвания, на процедурите, което води до намаляване на тежестта на работа на медицинския персонал,  което пък спестява разходи на болницата и освобождава средства и време да се обслужат още пациенти. Разбира се доволни са не само децата, освободени от депресията, отчаянието, страховете от игли, болници, белотата на униформите, процедурите, но и семействата им. Климатът сред лекари и медицински сестри се променя към повече внимание и лекота. И как няма, като вместо да предпочитат смъртта, децата постигнали отново спокойствие и сили, след прилагане на ТЕС, започвали да сътрудничат на себе си, лечението и персонала.

Повече за проект „Оаксака“ може да намерите на сайта www.OaxacaProject.com

Видео по проект „Оаксака“

 

Проект „Стрес“

– за справяне с ПТРС (посттравматично стресово разстройство) на  ветерани от воините в САЩ, на автора на ТЕС Гари Крейг съвместно с колегата му д-р Доусън Чърч. Целта на проекта е  справяне с депресията, тревожността, кошмарите и безсънието, злоупотребата с алкохол и наркотици, самоубийствените мисли и параноята, обичайно проявявани при  войници с ПТСР. Заедно с петима ветерани от войната във Виетнам и Ирак, Гари Крейг и Доусън Чърч, работят в продължение на пет дни, като ги обучават и прилагат ТЕС – техника за емоционална свобода. Постепенно групата се разраства до над 3 000 души, заради невероятно добрите резултати. А ето какви са те:

– след сеанс от един час – спадане нивото на кортизол с 25%

– след шест сеанса – спадане на изявата на обичайните за ПТСР симптоми с 63%

– спадане на тревожността и депресията с над 50%

Резултатите са толкова впечатляващи и за най-големите скептици, че дори и специалисти като клиничният психолог д-р Дейвид Грудер, показан в клипа по-долу, променя мнението си за ТЕС като подход.

Освен до ярко изявена промяна в живота на ветераните и семействата им, тук пак е осезаем ефектът за компаниите за здравно осигуряване.

Вълнуващото видео за този проект преведох и публикувах в сайта ми преди време, но тук е моментът, отново да го покажа!

Още информация за програма „Стрес“ може да намерите на сайта www.StressProject.org

Какво е общото при всички тези безценни ТЕС-проекти?

Имаме отделен човек със силно изявен емоционален дисбаланс, който е приведен в състояние на  психическо нефункциониране, от там и физическо. Това значи, че той не е способен да се грижи нито за себе си, нито за някой друг, или поне не така, както ако е здрав и спокоен. Умножено по стотици и хиляди на едно място и едновременно, това води да бедствени размери за функциониране на икономиката и живота в голям район на дадена държава или цялата държава, според размера на бедствието, държавата и текущото ѝ ниво на жизнен стандарт. Блокират обичайните ежедневни дейности, които освен до личен крах,  водят и до невъзможност за функциониране на социалната система.

Дори и да дойде голяма икономическа подкрепа, ако хората не могат да разсъждават и действат трезво, спокойни и фокусирани, за да я реализират адекватно, тази подкрепа се губи като реализация в голяма степен.

Дори и да има много обичайни психотерапевти, дошли да подпомогнат пострадалите, капацитетът им на обхват като брой хора, скорост на настъпване на резултатите, трайност на резултатите, е ценен, но в пъти по-слаб от този с методите на енергийната психология.

Дори и да бъдат отделени много средства за медици, лечение и лекарства, когато няма ефект, загубите на ресурси е огромна. Техниките за емоционална свобода, спестяват време, средства, още травматични преживявания по време на евентуална обичайна терапия, травмиране на близките, на помагащите, на обществото, на лекуващите и здравната система, на образованието, икономиката… държавата.

Колко ценно е отделната личност да е здрава и спокойна! Тогава най-малкият ефект е, един щастлив и никому не тежащ  с наличието му, човек. А когато този човек е спокоен, уравновесен, фокусиран, дори щастлив, разбира се здрав, то той работи ефективно, твори блага с размах, създава и поддържа семейство, дом, общност, общество, държава… в същия спокоен, здрав дух. Всичко това лавинообразно нараства и дава все така градиращ положителен ефект чрез всеки един такъв човек в повече.

Звучи утопично, но ако помислите, това е реалната взаимовръзка. И ако се обърнем към примерите в собствения си живот, или този на някой близък, няма начин да не видим потвърждение. Вижте дом в който членовете са здрави, обичат се, вярват си и са екип и такъв, в който дори само един от членовете на семейството не е добре физически и емоционално!

Пожелавам от дъното но моята  ТЕС-душа и Ти да си един от положителните примери! Ако нещо не Ти достига да си, заповядай – научи и работи с техниките от енергийната психология, самостоятелно или с мен. С удоволствие ще съдействам като професионален консултант, да постигнеш своите цели за по-добър и спокоен живот, така като аз го постигам за себе си, а и  клиентите ми.

А Ти, който си достатъчно вдъхновен, за да искаш да допринесеш безвъзмездно за общото благо с нещо добро, което носиш като познание и способности, освен душа, ще се радвам да ме потърсиш, за да преведем повече клипове, филми и текстове, които да предоставим на българоезичната ни общност. Дълбоко вярвам, че го заслужаваме и, че е време да си помогнем преди всичко ние самите.

Живот За На Пред На Ли!?

 

Книги за ТЕС на българския книжен пазар

ТЕС Енциклопедия“  от Гари Крейг

„ТЕС-техника за емоционална свобода“ от Иван Петърнишки

Изцеление с ТЕС“ от Ник Ортнър

Овладей силата на ТЕС“ от Патриша Карингтън

Още книги за методи от енергийната психология може да намерите  ТУК

 


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.