Аз правя ТЕС – 10 история

02. февруари 2019 Аз правя ТЕС 1
Аз правя ТЕС – 10 история

Аз правя ТЕС

10 история

Интервю на Дарина Гаврилова консултант енергийна психология

с

Ива Костадинова преводач

 

Здравейте!

Днешната ни среща-интервю, в която искам да представя за пореден път какво е да правиш ТЕС в България при българските условия, от българи да се прави ТЕС, с един поглед назад – като резултати, а не напред – като обещания, съм поканила ето това симпатично момиче.

 

Би ли ни се представила коя си ти?

И.К. – Здравейте! Казвам се Ива Костадинова, на 37 години съм и работя като преводач на медицинска литература. Освен това съм майка на две прекрасни момичета.

Ти ли откри ТЕС или ТЕС откри теб? Спомняш ли си кога и как стана това?

И.К. – Да, много добре си спомням! На два пъти ТЕС ме открива. Аз се опитвах така, да го игнорирам, обаче той наново си се връща към мен. Първият път е бил преди около десет години, когато бях бременна за първи път. Тогава ми попадна книгата на Иван Петърнишки за ТЕС и… кучето ми я надъвка преди да успея да я прочета.

Д. – Много ученолюбиво куче!

И.К. – Но след това я прочетох старателно и я оставих на едно рафтче и там си отлежа пет години без практически нищо да направя по нея.

Д. – Уви, това е много често срещана ситуация!

И.К. – Да! И четири години по-късно, когато бях бременна за втори път, наново ТЕС ме откри! Една приятелка ми се обади и ми каза: „Знаеш ли, точно утре има някакво събитие за отработване на травмите от раждането!” Аз явно ѝ се бях оплакала, че много тежко съм изживяла първото раждане и сега всички травми наново ми се появяват и ми пречат, и въобще нямам представа как ще успея да родя втори път. И така. На следващия ден без изобщо да знам къде отивам и какво ще ми се случва се озовах на едно събитие на Мая Сидерова…

Д. – С нея имаме интервю!

И.К. –… и около три часа работихме само моята травма от първото раждане и всички аспекти от нея! И слава Богу второто раждане премина без никакъв елемент на травматични спомени! И така ТЕС два пъти си идваше при мен без аз да полагам усилия.

Д. – Ъ-хъм! Хубава среща се е получила макар и така, по този начин. Но и моят опит е подобен, ха-ха-ха, не чувам, не чувам, пък накрая ТЕС ме спипа отнякъде!

И.К. – Направо ми се изсипа на главата!

Д. – Да!

В коя област на живота си приложи ТЕС? Ето ти каза във връзка с раждането. Какво още?

И.К. – Ами във времето вече, особено последните години, колкото повече виждам, че ТЕС работи, започнах да използвам Техниката във всякакви области, в които усетя, че има проблем. Много съм работила вече върху темата с раждането, включително стигнах и до моето раждане, защото се оказа, че и там много неща имаше за чистене. Всякакви стресови ситуации. Физически болки. Много силно – някакви хронични болки в гърба и в последно време голям напредък имам и с тях. Въобще във всякакви сфери за всякакви психически, емоционални и физически травми работи!

Д. – Ъ-хъм! А по-конкретно, ето така, както ми каза „в гърба”, „раждане”?

И.К. – За друга конкретна ситуация!?

Д. – Ами да! Примерно дали във взаимоотношение с хора, в работа, предизвикателства… От този сорт неща –  за спорт примерно, за хобита.

И.К. – Ми не ми хрумва конкретна ситуация. Значи вече толкова много ситуации съм работила! Имаше някакъв… да, сещам се за някакъв проблем –  с „даването и получаването”. Започнах да усещам как по-дълбоко в рода се получава едно заключване и редуване – един дава, друг получава; един дава, друг получава; и аз съм в ролята на даващия. И вече така, взе да ми идва в повече това постоянно да давам, давам, давам! И доста поработих сама (в случая си поработих сама) в къщи с ТЕС. Много плаках, много травми видях назад във времето, много товар, който не е мой и мисля, че сега започнах да влизам, след като много усърдно, така, го поотработих, вече влизам в някакъв баланс, в който се научавам и да получавам освен да давам. Преди това просто не можех да получавам!

Д. – Чудесно!

И.К. – Да!

Д. – Чудесно, радвам се!

Какво се промени за теб, ето казваш баланс, какво постигна още и как другите отразиха това? Забелязала ли си?

И.К. – Ммммммм! Как другите го отразиха? Ами аз виждам за себе си голямата промяна! Спирам да работя типажи, поведение, които не са мои. Тоест, спирам да играя роли, които всъщност някой ми е вкарал някъде във времето в главата, и те всъщност наистина не са мои. Другите го усещат не винаги приятно, защото когато почнеш да се променяш и да отстояваш себе си и разбираш, че някой модел не е твой, не винаги за другите това е най-приятно, нали – отведнъж промените не се приемат толкова леко! Аааа, но започнаха да приемат, че всъщност това съм аз! В отношенията мисля, че работейки примерно травмата от моето раждане, това доста помогна на взаимоотношенията с майка ми. И сега някак си доста по-безпроблемни, по-чисти са отношенията. По-малко обвинения има от моя страна към нея! Мисля че се отразява добре и на околните.

Д. – Майка ти забелязва ли това?

И.К. – Ми не съм я питала дали забелязва!

Д. – Не е споменавала?

И.К. – Не е споменавала!

Д. – Но усеща, че взаимоотношенията ви са по-добри, по-спокойни?

И.К. – Ами надявам се да го усеща! Аз го усещам, че е така.

Д. – Мамо, кажи моля! Чакаме с нетърпение да чуем!

И.К. – Ха-ха-ха!

Как биха изглеждали според теб нещата, ако не беше направила тази крачка към прилагането на ТЕС в своя живот?

И.К. – Ами щях най-неосъзнато да си се мяткам от поведение „от травми в травми” в поведения, които не са мои! Щях да играя едни ролеви модели, които са чужди. Нямаше да съм аз.

Д. – Ъ-хъм! Но ти си стигнала все пак до осъзнаването кое е твое, кое не е твое и оттам нататък – крачката да се освободиш от това, което не е твое, за да си остане само твоето?

И.К. – Да! И в моментите, в които усетя, че правя нещо и това всъщност не е моето, да мога да се спра!

Д. – Добре!

Продължаваш ли да работиш с ТЕС и какво още очакваш от нея! Мислила ли си?

И.К. – Продължавам да работя с ТЕС. То наистина е като едни люспи на лук и колкото повече махаш, отдолу изникват нови и нови нива на… те, те са си травми и модели, които могат да се работят. А какво очаквам – очаквам да продължава да ми помага така добре! Ха-ха-ха!

Д. – Добре!

Какво, обобщено, е ТЕС за теб?

И.К. – ТЕС за мен е някакво ново ниво на познанието. Просто отвори ми една огромна врата и съм безкрайно благодарна, че имам един метод, който мога да използвам за всяка сфера от живота си!

Д. – Ето това е най-учудващото обикновено за хората, които тепърва чуват за ТЕС – как така може за всичко да се работи с ТЕС!? Обикновено аз казвам, нали – защото ние работим не с фактите, а с нашето отношение към тях! И когато ние променим отношението си, тогава и фактите се променят. По някакъв странен начин, но се променят! И по този начин, това е моето твърдение, ние пресътворяваме нашата реалност.

И.К. – Да, така се оказва, че като си променим отношението към някакъв проблем, той някак си сам се разрешава! Даже може да изчезне.

Д. – Да! Тоест, не казваме случайни приказки, не го казваме само защото сме го прочели, а защото сме преживели, че наистина Техниката е универсална в този смисъл, че за всякакъв проблем ние може да я включим!

И.К. – Да! Просто трябва по-смело да се експериментира и човек да опитва, за да се убеди сам, че тя работи!

Коя беше ти преди ТЕС и коя си сега, можеш ли да направиш такова рязко разграничение?

И.К. – Ами мога, да, да!

Д. – Слушам! Предполагам, че и нашите зрители ни чакат с интерес да чуят.

И.К. – М, да, ами преди ТЕС животът ми си течеше по течението и наистина нямаше никакво ниво на осъзнатост! Тоест, той просто си течеше – накъдето ме отнесеше, аз натам си ходех. А след ТЕС имам усещането, че нещата повече зависят от мен, че аз създавам реалността. Вече не се просто влача по някакво течение – където то ме отнесе. Мога да спра, мога да разбера, че нещо не е мое, мога да променя посоката, в която вървя. Ми това ми дава едно спокойствие и увереност, че всъщност аз творя реалността.

Д. – И когато ти имаш вече това спокойствие, тази увереност в себе си, какви са резултатите?

И.К. – Какви са резултатите?! Ами резултатите са свързани с един вътрешен мир. Това ми е вътрешното усещане, че каквото и да се случи, аз имам способ, с който мога да остана във вътрешен мир и да разбера защо нещо се опитва да ме изкара от него.

Д. – Много хубаво звучи! Поздравявам те за това постижение!

Би ли искала на свой ред ти да ми зададеш някакъв въпрос свързан с ТЕС?

И.К. – Мммм?!

Д. – Да! Любопитна съм да чуя!

И.К. – Да помисля, ще се сетя все за някакъв въпрос! Има ли ситуация в, която мислиш, че ТЕС не би могъл да ти помогне?

Д. – На мен, конкретно?

И.К. – Да! На теб лично.

Д. – Хъм, а сега де!? Единствено, което ми хрумва да ти кажа е, че не би могъл да ми помогне, ако не го приложа! Защото за толкова много теми съм го употребявала, в толкова много ситуации, в толкова много най-различни моменти, че той даже е станал част от мен този процес, и трудно ми е да разгранича кога го правя и кога не го правя. Кога съм в него, кога съм извън него. Но ако сама си забраня, целенасочено да не го правя, не знам дали и тогава успявам да не го правя! Но да речем хипотетично, че ако много съзнателно се огранича или работя с ТЕС за това да не правя ТЕС – може би тогава! Много ми е ценна, много ми е полезна тази техника, както вече много пъти съм го казвала къде ли не, включително в тези интервюта – тя е в кръвта ми! Вече тя е част от мен. Дори когато съм в някакъв силен афект, нещо в мен сработва и поглежда отстрани и си казва: „Чакай малко сега! Трябва ли ми!? Трябва ли да съм в това нещо!? Да, много съм развълнувана” – примерно. Или: „Много съм ядосана”, „Прекомерно щастлива съм – някаква екзалтирана, добре! И това ще мине!”, „После ще го отработя, ако сега не мога.” – И толкова! И това успяване да имам в съзнанието си страничния наблюдател, който винаги е доста по-мъдър, доста по-спокоен, доста по-знаещ, много ми помага! И той си е там! На някои хора не им трябват такива техники, не им трябва такъв посредник, за да са в тази ситуация, но на мен ми трябваше в моя живот и ето, през Техниката за емоционална свобода и подобни техники, стигнах до това състояние.

И.К. – Благодаря!

Д. – Моля!

Благодаря и на вас, че следите ТЕС-интервютата които съм подела! Имаме още няколко срещи, които предполагам ще са ви много интересни! Следете ги! Следете и сайта jivnali.net на „Моята кауза”, както я наричам, „Живот За На Пред На Ли!?”! Там може да прочетете и да видите още много интересни неща, полезни за вас, ако сте решили да се занимавате с енергийна психология, с Техника за емоционална свобода и да продължите по един различен начин да се реализирате и с помощта на това знание.

До нови срещи!

Дарина Гаврилова консултант енергийна психология

Ива Костадинова преводач

Споделете вдъхновението си, споделете знанието, споделете тази история!

От бутончетата по-долу.

За да не изпуснете нито една нова публикация абонирайте се за получаване на бюлетин от полето най-долу на страницата!

Живот За На Пред На Ли!?

Индивидуална консултация

Аз правя ТЕС 

всички интервюта


1 thought on “Аз правя ТЕС – 10 история”

  • 1
    Ива Костадинова on 04.02.2019 Отговор

    Между другото в последствие се сетих за толкова конкретни примери как ми е помогнала ТЕС. Сетих се, например, че имам шофьорска книжка от 13 години и не успявах да си преодолея страха да шофирам…работили сме я темата с шофирането…и от 2 месеца карам кола и се чувствам прекрасно, нямам никакви вътрешни бариери. Но чак сега си дадох сметка, че ТЕС има връзка с внезапното изчезване на дългогодишните ми блокажи на тема шофиране. Ето, още нещо, за което да ти бъда благодарна!!!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.