Матурите

Матурите

Темата с матурите е поредната от цикъла ми разкази по теми свързани с децата и училището. Личната ми цел е да бъде забелязана възможността за деликатна и ефективна намеса в процеса на развитие и израстване на децата и спестяване на ненужни травми или справяне с вече случили се такива, създаващи трайни последствия в реализацията им на личности, а и за обществото ни, чрез методите на енергийната психология.

Днес на фокус е вълнението около матурите и как да се справим с него, за да може детето да се справи по най-добрия възможен начин на финала на завършването на средното си образование и старта за висше образование, което в голяма степен предопределя реализацията му като човек, професионалист и неговото самочувствие. Това е граничната линия между относително по-голямата защитеност и сигурност на детството и непредвидимата и несигурна самостоятелност на  зрелостта, където всеки ден може да е някакъв вид изпит.

Влиза една млада красавица. Точно ще завършва 12 клас. Майка ѝ ѝ е казала да дойде при мен. Явно не е съвсем на ясно къде е попаднала. Започвам с обичайното въвеждане в процеса, за да добие поне малко предварителна представа, защото никой не може да знае със сигурност, какво точно ще се случи през време на сесия с енергийна психология. Твърде често знаем едно за себе си, а после се оказва, че всъщност истинните ни мисли са съвсем различни. Но тъкмо те са тези, които правят живота ни.

И така, ето какво заявява, като проблем, младата С. Матурите!

Матурата ми е сега, в петък. И бях предвидила да си направя преговор за всичко, което не съм успяла да премина, защото последните няколко месеца в училище не се ходеше много. И по литература специално, пращаше ни по пощата (електронната б.а.) някакви файлове госпожата, понеже имаме поща на класа. Иии… не сме взели трима от авторите, които трябва да вземем, което е доста. Бях си предвидила, нали, тази седмица, обаче всеки ден изникваха някакви неща и не успях, ей-така, да направя нищо. И не мога да определя, някакво в момента ми е спокойно. В смисъл, че днеска и утре ще се озоря малко, ама имам чувството, че в самия ден, когато ми е матурата, ще ми е супер притеснено и ще се изнервя.

После имам и такива специални (матури б.а.), в моето училище се провеждат и за там трябва да уча. Ама за тях мога да не се притеснявам, защото ще са в нашата си сграда, и като че ли ще съм по-спокойна.

Като цяло искам да хвана 5, ама не знам какво ще стане.

Сега ми е спокойно защото още не осъзнавам какво се случва, но на самия ден имам чувството, че ще изперкам!

Тръгваме с максимално силна оценка за лоши усещания. И доста високи за усещанията за усилия, които трябва да се положат и за другите съпътстващи неудобства, като друго училище, а:

Има и  рождени дни, бал, преди това, и супер много неща още има и ще е доста интензивно!

Започваме да работим с вече така добре познатите ви методи от енергийната психология. Тук да вмъкна, че ако случайно още не сте чували за тях, може да прочетете от тук.

Процесът тръгва леко и интересно. С. е непредубедена, не очаква нищо от това, което се случва в момента в съзнанието ѝ, и макар и изненадана от това, сама разбира и най-вече усеща, колко бързо нивата на стрес спадат. Това ѝ помага да види деня на матурите по един нов начин с нови емоции, но докато стигнем до напълно градивно състояние и мислене, поизчистваме доста на пръв поглед незначителни детайли. Вече дори вижда оценката, която ще получи – 5,20. Но до тогава минаваме през усещането за изнервеност, притеснение, несигурни надежди, усещането за неподготвеност и  примиреност с това, липсата на време, неувереност, средата ѝ. Финишираме с усещания за щастие, за любов, за спокойствие, за задоволство, за утеха, за тишина, за удовлетвореност, за увереност и ѝ е много, много добре! С. забелязва и, че:

Вече не ме интересува какво мислят хората за мен!

а това си е чист бонус към свършената работа.

Процесът е ценен за нея не само с освобождаването на негативните усещания, блокиращи максимално добрата ѝ изява и постигането на целта ѝ, но и с осъзнаванията за взаимовръзката ѝ със света и неговото влияние върху нейната изява. Още по-ценното е, че разбира как тя може да повлияе това да се промени в нейна полза и същевременно в полза и на свързаните с нея хора, което я кара да усеща хармония и независимост. Да още бонуси, които я правят още по-спокойна!

Представата ѝ за предстоящата матура е съвсем различна от първоначалната, вече е самото спокойствие!

Следващата тема, която се появява обаче е предстоящото учене в университет. Дали ще ѝ стигне балът, за да влезе!? За това продължаваме да работим по вече опознатия процес за работа с техниките от енергийната психология и специално този, с който аз работя – един улеснен и синтезиран подход, без излишни драми и с бърз ефект.

Резултатът е тя да се чувства мотивирана, положително стимулирана, още по-спокойна. Вижда се приета в университета, заобиколена от радостните си близки, изпълнена с благодарност. Няма усещане за нищо, което би могло да попречи на тази нейна визия.

И така, да видим какво стана след време!

С. взе успешно матурите си – с 5,20 по литература и над 5.50 по специалните предмети. Влезе в университет с желаната специалност, като през цялото време след сесията бе в непоклатимо спокойствие. Такова, че чак близките ѝ се притесниха малко. Но както се казва: „Приказката е добра, щом добър е краят.”!

За да бъде спокойно, уверено и успешно реализирано и вашето дете, не се колебайте да потърсите съдействие на време. Няма нужда от излишни драми два дни преди матурата, като се получи със С. Нали!?

Дарина Гаврилова консултант енергийна психология

Как да реализирате лична консултация с мен вижте от ТУК.

Още интересни истории от професионалната ми дейност, може да прочетете и гледате от ТУК, ТУК и ТУК.

Как да си помогнете сами от ТУК и ТУК.

Каква е историята на създаване на техниките от ТУК.

До скоро и споделете това с децата си!


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.